Vara este sezonul ideal pentru a profita de remediile naturale pe care fructele şi legumele acestui sezon le oferă. Cireșele, caisele, ardeii, porumbul sau fructele de pădure sunt ideale pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului, întărirea sistemului imunitar şi redobândirea vitalităţii, scrie csid.ro.

Cireşele

Sunt considerate super-fructe datorită proprietăţilor variate anticancerigene, antiinflamatorii, energizante şi regeneratoare, făcâd parte din lista celor mai bogate 20 de alimente bogate în antioxidanţi. Acestea au un nivel ridicat de antocianină, un puternic antioxidant ce neutralizează acţiunea radicalilor liberi, oferă protecţie împotriva infecţiilor şi care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, cireşele sunt bogate în vitaminele A, C şi fibre şi conţin de 19 ori mai mult betacaroten decât capşunile şi afinele, fiind adesea recomandate pentru detoxifierea organismului şi în special a rinichilor.

Caisele

Reprezintă o sursă esenţială de fibre şi betacaroten, ce asigură stimularea activităţii cerebrale şi protecţie împotriva celulelor canceroase şi a bolilor de inimă. Totodată, datorită nivelului ridicat de fier, potasiu şi mai ales vitamina A, caisele ajută la îmbunătăţirea acuităţii vizuale şi redarea strălucirii pielii.

Ardeii

Indiferent de culoarea lor, ardeii constituie o sursă bogată de vitamina E, cunoscută pentru proprietăţile de regenerare a pielii şi părului. Totodată, enzimele din ardeiul gras precum luteina, protejează ochii împotriva cataractei şi a degenerării maculare ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. La acestea se adaugă vitamina C, betacaroten, zincul şi magneziul, benefice pentru întărirea imunităţii, stimularea funcţionării glandei suprarenale şi a funcţiei digestive.

Piersicile

Sunt ideale pentru prevenirea îmbătrânirii premature datorită flavonoizilor şi betacarotenului din compoziţie. Aceste fructe nu sunt doar savuroase, ci au şi proprietăţi curative deosebite, datorită varietăţii de vitamine (A, C, E, K, complexul de vitamine B) şi a acidului chlorogenic – un antioxidant cu puternic rol antiinflamator, imunostimulator şi anticancerigen. Cea mai importantă cantitate de nutrienţi a piersicilor se regăseşte în pieliţa şi pulpa acesteia.

Pepenele roşu

Pe lângă gustul răcoritor şi senzaţia de saţietate pe care o aduce, pepenele roşu este cunoscut şi pentru efectele sale antioxidante intense şi pentru cantitatea bogată de fitonutrienţi ce ajută la stimularea anticorpilor, eliminarea mai rapidă a toxinelor şi creşterea nivelului de energie. Compoziţia sa, în care predomină apa şi mai puţin caloriile, include şi surse importante de vitamine A, C, betacaroten, potasiu şi complexul de vitamine B.

Porumbul

Are la bază un mix de minerale variate precum, potasiu, fosfor, mangan, cupru, dar şi vitaminele C şi E, ceea ce-i conferă statutul de cereală complexă pentru protejarea sistemului imunitar. Acesta previne demenţa, diabetul, hipertensiunea şi cancerul, antioxidanţii conţinuţi împiedicând şi apariţia tumorilor, datorită anihilării efectelor radicalilor liberi. De asemenea, tiamina conţinută de porumb are efecte benefice asupra memoriei, funcţiilor cognitive şi sănătăţii nervoase.

Fructele de pădure (zmeura, afinele, murele, coacăzele)

Sunt o sursă importantă de resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut, ce scade nivelul „colesterolului rău” şi creşte nivelul „colesterolului bun”. Resveratrolul împiedică înmulţirea celulelor cancerigene şi stimulează înmulţirea celor sănătoase din organism, ajutând totodată şi circulaţia sângelui, întrucât scade vâscozitatea sângelui. Fructele de pădure sunt şi un remediu natural împotriva îmbătrânirii premature, contribuind la menţinerea elasticităţii pielii. Vitamina C, cuprul, seleniul, zincul şi fierul sunt alte proprietăţi din fructele de pădure ce ajută la întărirea şi stimularea sistemului imunitar.

Roşiile

Rămân o sursă importantă de vitamine şi minerale (A şi C, E, K, mangan, cupru şi zinc) dar şi antioxidanţi cu rol anticancerigen: carotenoide, licopeni şi flavonoizi. Combinaţia deosebită a acestor nutrienţi asigură menţinerea sănătăţii pielii, reglarea glicemiei din sânge, prevenirea afecţiunilor biliare sau renale şi pierderea excesului de kilograme.