Cum ai ajuns să devii sportivă de performanță și cum te-a influențat această experiență?

M-am născut în orașul Bușteni, locul căruia îi datorez întreaga mea călătorie sportivă. La vârsta de 3 ani am schiat pentru prima dată și am fost atrasă din primul moment de fascinația schiului alpin. De atunci, nu am mai lăsat schiurile din picioare. Acestea au devenit o extensie a mea. Schiul a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea mea, ca om și profesionist. Pe parcursul acestor ani, am învățat să fiu o luptătoare și să abordez orice provocare cu determinare și pasiune.

Care sunt cele mai mari realizări sportive ale tale în schi și cum te-au format?

Am fost multiplă campioană națională și consider că toate eforturile pe care le-am făcut ca să pot ajunge la această performanță m-au făcut devin cea mai buna versiune a mea și să pot atinge orice obiectiv indiferent de greutățile pe care le întâmpin.

În prezent lucrezi ca Team Manager la Federația Română de Fotbal. Ce te-a determinat să alegi fotbalul după toți anii petrecuți în schi?

La finalul liceului, am suferit o accidentare, care m-a forțat să aleg o altă direcție profesională și am decis să mă înscriu la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în București, unde m-am specializat în Relații Publice. De-a lungul anilor de studiu, am realizat că pasiunile mele pentru sport și pentru comunicare se pot îmbina, într-un loc de muncă care să le cuprindă pe amândouă. La finalul anilor de masterat, am avut oportunitatea de a mă angaja la Federația Română de fotbal, ca specialist social media și Team Manager.

Sportul de echipă pe Valea Prahovei pare să fi intrat într-un declin. Ce se poate face pentru revitalizarea lui?

Orașele de pe Valea Prahovei au un adevărat potențial de a deveni centre vibrante pentru dezvoltarea sporturilor la nivel local. Potențialul este unul uriaș! Există comunități pasionate de fotbal, de volei, și cred că există numeroase oportunități de promovare a sportului. Din punctul meu de vedere, una dintre cheile dezvoltării sportului este investiția în infrastructură. Spre exemplu, construirea și modernizarea terenurilor de sport și a facilităților de antrenament, care să creeze un mediu propice pentru practicarea diferitelor sporturi. Aceste facilități pot servi la desfășurarea competițiilor pentru sportivi de toate vârstele.

Un alt element important este crearea de programe sportive pentru tineri. Școlile și cluburile sportive de pe Valea Prahovei pot lucra împreună, pentru a oferi copiilor și tinerilor acces la antrenamente și competiții. Prin promovarea sportului în rândul tinerilor, orașul poate cultiva noi talente și poate dezvolta o cultură sportivă puternică.

De asemenea, implicarea comunității este esențială. Evenimentele sportive, cum ar fi zilele sportive, maratoanele caritabile sau jocurile amicale, pot atrage oamenii să participe și să facă parte din viața sportivă. Cu resurse financiare din partea autorităților locale, a sponsorilor locali și a subvențiilor guvernamentale, orașele mai mici pot să investească în echipament sportiv, materiale și întreținerea bazelor de pregătire. Cu toate aceste inițiative, orașele au șansa de a revitaliza sporturile de echipă și de a le face să devină parte integrantă a vieții comunitare, aducând beneficii pentru comunitate și o creștere a coeziunii sociale. Revitalizarea sportului pe Valea Prahovei ar genera venituri de multe milioane de euro în plus pentru comunitățile locale.

Ce credeți despre ideea unei echipe feminine pe Valea Prahovei?

Mi se pare o idee excelentă. Eu am jucat fotbal când eram în liceu, se organizau competiții de fotbal feminin la Colegiul Mihail Cantacuzino. De atunci, s-au schimbat foarte multe aspecte și fotbalul feminin a căpătat un alt statut. Înființarea unei echipe de fotbal feminin poate fi un proces captivant și valoros, cu numeroase beneficii și avantaje pentru comunitățile locale implicate. Numărul echipelor și al cluburilor de fotbal feminin a crescut, vizibilitatea și implicarea în acest sport sunt cu adevărat vizibile și tinerele sunt dornice de la vârste fragede să facă parte din programe de dezvoltare. La nivel național, există programe dedicate dezvoltării fotbalului feminin, care au avut succes. Unul dintre acestea este Playmakers, realizat de UEFA în parteneriat cu Disney, care se adresează fetițelor cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani, prin intermediul căruia fetele au posibilitatea de a crește într-un mediu care să le stimuleze dezvoltarea fizică, psihologică și socială.

Cum influențează fotbalul dezvoltarea fetelor?

Fotbalul are un impact semnificativ asupra dezvoltării jucătoarelor și, de asemenea, asupra capacităților de leadership, de afirmare și conducere. Jucătoarele învață să fie disciplinate, să fie responsabile și să lupte pentru ceea ce își propun. În plus, munca în echipă și abilitățile de comunicare sunt dezvoltate în timpul antrenamentelor și al meciurilor. Fotbalul le ajută să se cunoască mai bine și să-și dezvolte încrederea în sine, crește rezistența la stres și capacitatea de a înfrunta eșecul, calități care sunt valoroase pe termen lung.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în cariera ta de sportivă de performanță și în ce mod le-ai depășit?

Cea mai mare provocare a fost tranziția de la sportul de performanță la un nou parcurs profesional, iar acesta este un subiect foarte interesant de abordat. Sportivii de performanță pot avea o carieră timpurie, neavând posibilitatea altor experiențe de muncă, iar integrarea lor pe piața muncii devine mai dificilă. Intervin schimbări majore în viața acestora. Ajustarea la mediul de muncă, adaptarea la un program 9-5, după ani de antrenament și competiții, necesită timp. De asemenea, din punct de vedere psihologic, trecerea de la sportul de performanță la lumea muncii, generează stres, iar sportivii se pot simți presați să aibă rezultate pe măsura celor din sport.

Eu am depășit aceste provocări când am înțeles că se poate face performanță în orice domeniu și chiar și din altă postură, nu numai din cea a sportivului.

Care sunt valorile importante pentru tine în sport și în viață și cum le promovezi în munca ta?

O primă valoare, dobândită în timp, este disciplina. Când ești sportiv, este mult mai ușor să ai program bine pus la punct, însă adevărata provocare vine în momentul în care începi să lucrezi. Lucru pe care am încercat să îl aplic și în viața de zi cu zi, prin stabilirea unor rutine și obiective clar definite. O alta valoare esențială, la care țin este referitoare la etică și fair play, sportul te învață să îți respecți adversarul, să joci corect, iar în construirea relațiilor profesionale acestea devin o condiție ‘’sine qua non’’. În același timp, abilitățile de comunicare și leadership, sunt valorile pe care le-am deprins. În munca mea, toate acestea mă ghidează și mă reprezintă.

Te-ai întoarce acasă, pe Valea Prahovei?

Mă întorc aproape săptămânal, sunt profund atașată de Valea Prahovei și îmi doresc să se dezvolte, cu locuri de muncă mai bine plătite, cu o valorificare mai bună a turismului, a sportului, care generează venituri multiple la nivel local, dar și a industriilor de vârf. Văd cum marile orașe se străduiesc să atragă IT-iști, de exemplu, de ce nu am reuși și noi? Ca IT-ist, poti lucra de oriunde, la nivel personal cred că pentru oricine ar fi mult mai productiv să muncească de lânga o pădure de brazi, decât lângă o intersecție aglomerată și plină de poluare ca într-un mare oraș. Dacă 100 de ingineri de soft s-ar muta într-un oraș de pe Valea Prahovei, puterea de cumpărare în respectivul oraș ar crește cu cel putin 2,5 milioane de euro, iar mare parte din bani ar rămâne la nivel local. Este doar un exemplu, dar pot fi multe altele, iar Valea Prahovei merită să se dezvolte cât mai mult cu putință!