Noile tehnologii nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist, a declarat joi, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu la deschiderea Programului Diplomatic European.

Activitatea diplomatului profesionist, indiferent de capacitatea acestora de a face analize, nu poate fi înlocuita de noile tehnologii.

„Diplomaţia, în vremurile noastre, este în competiţie cu dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, a tehnologiilor IT şi este cu adevărat o provocare pentru diplomaţii profesionişti să fie în competiţie cu toate aceste mijloace tehnologice. Vă dau o veste bună – sunt convins că toate aceste noi tehnologii nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist. Indiferent de capacitatea acestora de a face analize, profesia de diplomat rămâne o resursă umană şi, din punctul nostru de vedere, este una dintre cele mai bune veşti, altfel ne-am închide toate ambasadele şi am folosi doar comunicarea de acest tip”, a afirmat el.

Acesta a subliniat rolul diplomaţilor în procesele de negociere.

„Cred că este aproape imposibil să vorbim despre negocieri fără să avem o puternică implicare a diplomaţilor în acest proces. Puteţi folosi multe instrumente, dar în final capacitatea de a vorbi, de a găsi soluţii, de a face uneori compromisuri nu este executată foarte bine de maşini”, a punctat el.

Ministrul s-a adresat celor prezenţi la Programul Diplomatic European.

„Abilităţile dumneavoastră nu sunt doar pentru acest secol. Practic, ce faceţi este o pregătire pentru secolul XXII, în diplomaţie”, le-a spus el.

Totodată, a vorbit despre sistemul digital consular.

„Într-o ţară ca România, din care aproximativ 5 milioane de persoane lucrează în zona europeană de liberă circulaţie, activitatea consulară este una cheie pentru ministerul nostru (…) Cel mai bun sistem digital pentru sistemul consular a fost creat în România şi funcţionează în toate consulatele noastre din Uniunea Europeană, dar şi în afara UE”, a explicat ministrul de Externe, conform AGERPRES