Naval Group și Șantierul Naval Constanța (SNC) reafirmă autorităților române angajamentul de a sprijini Marina Română în proiectele sale de modernizare și disponibilitatea de a livra corvetele în cel mai scurt timp posibil, odată semnat contractul.

Echipele Naval Group și SNC sunt onorate de încrederea autorităților române care au selectat Naval Group și partenerul său, Șantierul Naval Constanța, pentru programul de a construi patru noi corvete multifuncționale Gowind, de a moderniza fregatele T22R și de a crea un centru de mentenanță și un centru de pregătire.

Gowind este o corvetă cu o platformă exclusiv militară, echipată cu un set de sisteme de ultimă generație, anti-submarin, anti-suprafață și antiaeriene, testate în luptă, conform standardelor NATO.

Oferta Naval Group și SNC se bazează pe puterea parteneriatului exclusiv dintre cei doi parteneri, care va asigura suveranitatea și autonomia României, deoarece SNC, o companie românească care angajează muncitori români, va stăpâni know-how-ul necesar pentru susținerea întregului ciclu de viață al corvetelor, de la construcția lor, până la întreținerea și modernizarea lor.

Transferul global de tehnologie al Naval Group va aduce beneficii întregii industrii navale românești pe termen lung; pe lângă SNC, mai multe companii românești vor fi subcontractate să lucreze atât pentru construirea corvetelor, cât și pentru întreținerea lor, pentru cel puțin 30 de ani. Aceasta înseamnă, pentru România, sute de locuri de muncă cu valoare adăugată ridicată în deceniile următoare.

Reacția Naval Group și a Șantierului Naval Constanța vine după ce, pe 13 iulie, Damen a pierdut definitiv procesul prin care a încercat să blocheze finalizarea procedurii de atribuire a contractului pentru achiziția a patru corvete militare pentru dotarea Forțelor Navale Române. Însă MApN nu poate semna contractul cu Naval Group, câștigătoarea licitației, deoarece, în prezent, pe rolul instanțelor de judecată sunt înregistrate alte trei dosare prin care compania olandeză încearcă tergiversarea reluării procedurii de atribuire.

Practic, de mai bine de un an, prin acțiuni nejustificate în justiție, Damen hărțuiește statul român și Naval Group și ține blocată înzestrarea Forțelor Navale Române cu corvete, punând în pericol securitatea flancului estic în zona Mării Negre.

Despre Naval Group

Naval Group este liderul european în domeniul apărării navale. Naval Group folosește know-how-ul său extraordinar, resursele industriale unice și capacitatea de a organiza parteneriate strategice inovatoare pentru a răspunde cerințelor clienților săi. Fiid atât integrator de sistem, cât și contractor principal, grupul proiectează și produce submarine și nave de suprafață. De asemenea, furnizează servicii șantierelor navale și bazelor navale. În plus, grupul oferă o gamă variată de soluții de energie regenerabilă marină. Atent la responsabilitatea socială corporativă, Naval Group a aderat la Pactul Global al Națiunilor Unite. Grupul a raportat venituri de 3,7 miliarde de euro și are 15.168 angajați (date pentru 2019).

Despre Șantierul Naval Constanța

Înființată de Anghel Saligny în urmă cu 125 de ani, Șantierul Naval Constanța a produs peste 400 de nave militare și comerciale, fiind cel mai experimentat șantier din România, cu cel mai mare număr de nave construite. Numai în ultimii 17 ani, de la privatizare, SNC a construit și livrat peste 30 de nave. SNC este auditată la nivel internațional în ceea ce privește capacitatea de a construi nave militare de tipul corvetelor, dar și de dimensiuni mult mai mari. Șantierul Naval Constanța are și o certificare NATO pentru construcția și repararea navelor militare.

Șantierul Naval Constanța (simbol SNC) este listată la Bursa de Valori București din 1997.  

Specialiștii navali ai SNC au construit fregata Mărășești la Șantierul Naval 2 Mai Mangalia, care inițial a fost înființată ca filială de producție a Șantierului Naval Constanța.

De asemenea, este relevant faptul că Șantierul Naval Constanța, prin transferul de tehnologie realizat de BAE Systems, asigură lucrările de andocare, întreținere și modernizare periodică a fregatelor de tip 22 Regina Maria și Regele Ferdinand, construite în șantiere britanice, de la livrarea lor Marinei Române până în prezent.