Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este înscrisă pe agenda provizorie a Consiliului JAI din decembrie, context în care omologul său bulgar, Kristian Vigenin, a arătat că ţara sa nu va crea o situaţie în care să fie o problemă pentru aderarea ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie.

„Este un obiectiv important, este un obiectiv legitim, rămâne ca ansamblul statelor membre ale UE să îşi respecte partea lor de angajament potrivit Tratatului şi Tratatelor europene atunci când statele candidate la această aderare le-au îndeplinit şi şi-au făcut partea lor de responsabilitate. Preşedinţia lituaniană a înscris pe agenda provizorie a Consiliului JAI din luna decembrie a acestui an acest subiect cu proiect de decizie. Deci eu cred că avansăm pas cu pas în direcţia cea bună, evident că mai avem de lucru, dar trebuie să fim pozitivi şi încrezători”, a afirmat Corlăţean, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria.

Oficialul român a subliniat că România şi Bulgaria, deşi au îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la Schengen, vor continua demersurile pe lângă ţările care mai ai au semne de întrebare.

„Bulgaria şi România reafirmă public o realitate obiectivă, evident, deja constatată de Comisia Europeană, că ambele ţări îndeplinesc criteriile perfecte obiective din acquis şi din tratate privind aderarea la spaţiul Schengen. Evident că din punct de vedere politic ambele ţări vor continua demersurile politico-diplomatice în special în cele câteva, puţine capitale care au avut semne de întrebare. Vom comunica, ne vom transmite informaţiile primite şi ne vom consulta şi vom lucra pentru atingerea acestui obiectiv pe baza soluţiei în două etape care a fost evocat şi la Bucureşti de prim-ministrul Republicii Franceze”, a spus Corlăţean.

La rândul său, oficialul bulgar a subliniat că România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile de aderare la Schengen şi că ar trebui continuate acţiunile de lobby pe lângă ţările care nu au dat încă un răspuns pozitiv în acest caz.

Kristian Vigenin a precizat că Bulgaria nu va crea o situaţie în care să fie o problemă pentru aderarea României la Schengen, în contextul în care au loc proteste de stradă.

„Este adevărat că sunt proteste de stradă, dar aceasta nu se reflectă asupra muncii Guvernului şi asupra activităţii Parlamentului. Noi ne vom îndeplini partea noastră, munca noastră, să ne pregătim şi continuăm să lucrăm foarte serios asupra aderării la Schengen şi nu este nici un motiv de a crede că situaţia din Bulgaria se va reflecta asupra unei decizii eventuale până la sfârşitul anului în ceea ce priveşte Schengen. Nu ne facem asemenea griji, ci dimpotrivă din contactele informale pe care le-am avut până acum cred că statele membre apreciază ce am realizat până acum şi apreciază angajamentele pe care le-a anunţat Guvernul bulgar actual. Încă o dată spun, nu trebuie să ne facem griji în această privinţă. Este o tradiţie că România şi Bulgaria sunt împreună privind Schengen. Ne asumăm şi ştim importanţa noastră şi nu vom crea o asemenea situaţie în care Bulgaria să fie o problemă pentru aderarea României, deci să împiedicăm România şi aşteptăm acelaşi lucru de la România. Ne vom coordona poziţiile”, a spus ministrul bulgar.