Majoritatea românilor consideră că statul ar trebui să înăsprească legislaţia privind violenţa în familie şi că poliţia este cea care ar trebui să intervină în cazurile de violenţă domestică, relevă un barometru de opinie realizat de INSCOP Research.

Potrivit barometrului citat, românii consideră că tipurile de violenţă cele mai întâlnite în societatea românească sunt: violenţa asociată cu furturi, tâlhării (39,1%), violenţa în familie împotriva copiilor, bătrânilor (21,5%), violenţa domestică între soţi/parteneri (19,2%), violenţa corelată cu crima organizată (11,7%), violenţa generată de certuri între persoane care nu se cunosc (3,4%), alte tipuri de violenţă (1%).

Un procent de 79,5% dintre respondenţi consideră că în cazurile de violenţă domestică ar trebui să intervină poliţia, 29,3% apreciază că rudele ar trebui să facă acest lucru, 10,7% – vecinii, 7,4% – prietenii, 4,3% – preotul, 2,5% – altcineva, 1,8% – nimeni, iar 1,6% nu au ştiut sau nu au răspuns.

Mai bine de jumătate dintre români, un procent de 66%, consideră că statul ar trebui să înăsprească legislaţia privind violenţa în familie atunci când au fost întrebaţi care ar trebui să fie intervenţia statului în cazurile respective. Un procent de 25,8% apreciază că statul ar trebui mai degrabă să aplice legislaţia existentă, iar 5,8% dintre respondenţi au ales varianta ‘statul nu are ce căuta în casa omului’, în timp ce 2,4% nu ştiu sau nu răspund.

Întrebaţi de ce România se află printre ţările europene cu cele mai mari rate de violenţă împotriva femeii, 37,5% dintre respondenţi consideră că violenţa împotriva femeii nu este pedepsită serios de autorităţi, 32,6% că acest gen de violenţe au drept cauză mai ales sărăcia din ultima vreme, 23,2% cred că fenomenul s-a întâlnit dintotdeauna în ţara noastră. Pe de altă parte, la aceeaşi întrebare 4,6% dintre subiecţi consideră că statisticile sunt exagerate în această privinţă, iar 2,1% au ales varianta „nu ştiu/ nu răspund”.

În privinţa legislaţiei privind violenţa domestică şi protejarea victimei, 57,5% dintre români spun că, după cunoştinţele lor, există legislaţie în acest sens, 12,9% cred că nu există nicio lege pe acest subiect, iar 29,6% au spus că nu ştiu sau nu răspund.

De asemenea, întrebaţi dacă de la începutul acestui an au auzit printre cunoştinţele lor sau în zona în care locuiesc de situaţii de violenţă în familie, 43,5% dintre respondenţi au răspuns pozitiv, 44,5%, negativ, iar 12% au ales varianta ‘”nu ştiu/nu răspund”.

Un procent 83,9% dintre români au auzit de cazul cântăreţei Alexandra Stan, iar 13,9% declară că nu sunt la curent cu acest caz, în timp ce un procent de 2,2% reprezintă non-răspunsuri.

Potrivit barometrului citat, 77,9% dintre români consideră că interpreta a procedat corect când a denunţat public agresiunea la care a fost supusă, 6,6% cred că „trebuia să tacă”, în timp ce 15,5% nu au ştiut sau nu au răspuns la întrebare.