Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, a anunţat luni că a discutat şi trimis către preşedintele Traian Băsescu mandatul de reprezentare la Consiliul European, care se va reuni în această săptămână la Bruxelles.

“Astăzi avem câteva probleme extrem de importante din punctul meu de vedere, dincolo, sigur, de sentinţele din justiţie. Astăzi am discutat şi am trimis către preşedintele României mandatul de reprezentare la Consiliul European şi acolo sunt câteva lucruri extrem de importante care ţin de strategia energetică a României, avem pentru mâine în şedinţa de Guvern decizii importante de luat. Dacă nu mă înşel, săptămâna aceasta trebuie depus raportul Forumului Constituţional, deci mergem mai departe în Parlament cu modificarea Constituţiei. Domnul Zgonea merge mai departe cu Legea electorală”, a arătat Ponta, înaintea reuniunii Biroului Permanent Naţional al PSD.

El a adăugat că, după ce va reveni în ţară de la Bruxelles, va avea o nouă întâlnire cu colegii de alianţă liberali, pentru că “nu se poate rezolva totul într-o singură zi”.

Victor Ponta a arătat că a primit anumite garanţii din partea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul discuţiilor care au avut loc vinerea trecută, dar a subliniat că acestea trebuie puse şi în practică.

“Avem scris până acum în Acord că nu se întâmplă, şi s-a întâmplat, n-a păţit nimeni nimic, deci sunt importante şi faptele de acum încolo, nu doar declaraţiile. Noi mergem mai departe. Dar până nu se restabileşte acel protocol înseamnă că practic e suspendat, nu? Nu ştiu dacă reuşim astăzi, probabil după ce mă întorc de la Bruxelles o să avem o nouă întâlnire”, a precizat acesta.

Premierul Victor Ponta a mai afirmat că USL are de guvernat România, aspect pe care trebuie să-l înţeleagă şi liberalii.

“Noi guvernăm România şi vreau să înţeleagă toţi liberalii, nu doar cei din Guvern, ci şi cei care cârtesc pe margine, că nu putem să guvernăm când unul încarcă, doi descarcă. Trebuie să fim foarte serioşi. (…) Şi acum nu mai putem da vina pe domnul Băsescu, nici pe Comisia Europeană, suntem la guvernare, avem puterea de a lua decizii, ne batem cu domnul Băsescu? Ce nu ne-a lăsat să facem? Important e să nu ne mai batem cu nimeni, să ne batem cu capacitatea noastră de a guverna România, de a scoate din criză, de a absorbi fondurile europene, de a face autostrăzi, de a face lucrurile pe care oamenii le aşteaptă de la noi. Povestea asta cu ne batem. Nu ne mai batem, acum aplicăm, acum construim şi guvernăm România”, a subliniat premierul.

Totodată, el a precizat că tema coabitării cu preşedintele României a fost foarte bine explicată.

“Cine nu vrea să înţeleagă, nu le mai explicăm, că explicăm degeaba”, a adăugat Victor Ponta.

Preşedintele PSD a arătat apoi că două mari aspecte au impus coabitarea: pierderea alegerilor prezidenţiale din 2009 de către Mircea Geoană şi Crin Antonescu – candidaţii PSD şi PNL – precum şi rezultatul referendumului din iulie 2012.

“În primul rând, în 2009 a câştigat Băsescu şi au pierdut Geoană şi cu Antonescu. Eu m-am chinuit să câştige Geoană, n-a câştigat, ce să facem? Asta e realitatea. Şi, în al doilea rând, (coabitarea – n.r.) a fost impusă de faptul că anul trecut, la Referendum, n-am reuşit să avem 50 la sută prezenţă ca să-l demitem (n.r. pe preşedinte). Dacă reuşeam măcar una dintre aceste două acţiuni, nu mai coabitam. Pe de altă parte, eu cu. Antonescu nu vreau să coabitez, suntem parteneri, coabitezi cu cel pe care nu-l susţii şi cu care n-ai ce face. Şi Băsescu credeţi că trebuie să coabiteze de plăcere cu mine? Am câştigat alegerile pe 9 decembrie şi a trebuit să accepte, eu la fel, trebuie să accept până la anul, deci povestea e închisă, iar discuţiile astea sunt doar aşa ca să mai uităm de Roşca Stănescu”, a completat premierul Ponta.

Întrebat dacă PSD are un plan de rezervă în cazul ruperii alianţei, Victor Ponta a negat.

“Noi nu am construit planuri de rezervă pentru că ne-am bazat şi ne bazăm şi astăzi că, împreună cu PNL, cu PC, cu UNPR, vom guverna până în 2016”, a argumentat preşedintele PSD.