Premierul Victor Ponta a fost primit joi la Paris de preşedintele francez Francois Hollande, cu care va discuta despre relansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Franţa, încheiat prima dată în 2008, precum şi despre aderarea ţării noastre la Schengen.

Şeful guvernului român a fost întâmpinat în faţa Palatului Elysee de preşedintele francez.

În afară de convorbirile vizând acceptarea în spaţiul Schengen şi Parteneriatul Strategic, Victor Ponta a declarat că îi va transmite lui Hollande şi un mesaj comun – din partea Guvernului a preşedintelui Traian Băsescu – despre sprijinul României în intervenţia din Mali.

„Am discutat un singur lucru, care ţine de o atribuţie ce îi revine şi preşedintelui, nu doar primului-ministru, pentru că mâine (joi, 21 februarie) o să discut aici, la Paris, 98% din probleme, probleme care ţin de Guvern şi, de aceea, eu mă văd cu preşedintele şi cu primul-ministru. Dar am discutat şi o problemă care ţine de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), cea referitoare la sprijinul pe care România l-a dat şi ar putea să îl dea Franţei în intervenţia din Mali. După cum ştiţi, a fost această discuţie şi pe ordinea de zi a CSAT şi practic mesajul pe care îl transmit mâine preşedintelui Franţei pe această temă este un mesaj comun, nu doar al meu, ca prim-ministru, ci şi al preşedintelui. Celelalte lucruri pe care le discutăm ţin de competenţa Guvernului şi tocmai de aceea le am mâine pe agendă”, a precizat premierul.

Alte subiecte pe care şeful Guvernului ar urma să le abordeze la Paris vizează scandalul cărnii de cal etichetate greşit ca fiind de vită şi reinserţia romilor în Franţa.

După discuţia cu preşedintele Hollande, Victor Ponta va avea o întâlnire şi cu premierul francez Jean-Marc Ayrault, precum şi cu reprezentanţi ai celor mai importante companii franceze.