Criza refugiaților sirieni este cea mai gravă de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar România nu are resursele economice ale marilor puteri în acest caz, dar nici „tentația egoismului îngust„, a declarat, miercuri, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Este cea mai gravă criză de la sfârșitul războiului. Nu avem resursele economice ale marilor puteri europene, dar nici tentația egoismului îngust și a intoleranței pe care par să o manifeste unii din colegii noștri”, a afirmat Tăriceanu, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

El a spus că, în prezent, există o fluiditate internațională care pare să se fi accentuat până la limita unei instabilități, care poartă cu sine riscuri noi pentru România.

Prelungirea și chiar cronicizarea situației din Ucraina manifestată în consolidarea anexării Crimeii și în prelungirea conflictului pe granița estică a Ucrainei se complică spre ceea ce putem numi frontierizarea limitelor administrative ale provinciilor secesioniste ale Georgiei, dovada clară a permanentizării unor zone de ruptură care pot oricând deveni sau redeveni fierbinți. Postura tot mai agresivă a Federației Ruse față de aliații din flancul estic al NATO, inclusiv România, mereu incriminată pentru scutul de la Deveselu, un fapt pentru axa fundamentală de natură securitară și politică a Parteneriatului Strategic cu SUA, reprezintă cel mai amenințător factor de instabilitate și de risc pentru securitatea regională și globală”, a susținut Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că sistemul de securitate al Europei trebuie regândit, iar dacă Rusia nu reintră în cadrele normale de comportament să i se reducă participarea în organismele de cooperare continentală și regională.