Europarlamentara PNL crede că judecătorii Curţii Constituţionale pot verifica Codul Insolvenţei şi din perspectiva altor articole din Constituţie pe care acesta le încalcă, altele decât cele semnalate miercuri de Avocatul Poporului.

„Am vazut azi (miercuri, n.n.) in presa ca Avocatul poporului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu Codul insolventei. Inteleg ca a invocat art. 15 alin 2 din Constitutie, care se refera la neretroactivitatea legii, ceea ce este categoric OK, pentru ca ceea ce reglementeaza Codul insolventei ar trebui sa se aplice numai situatiilor care vor aparea dupa intrarea lui in vigoare si nu celor prezente. Si am vazut ca a invocat si art. 1 alin 5, referitor la obligativitatea respectarii Constitutiei si a suprematiei acesteia. In opinia mea, pe baza acestui din urma articol, Curtea Constitutionala va putea sa analizeze orice alt aspect de constitutionalitate privind ordonanta de urgenta. Inclusiv art 16 alin 1, referitor la egalitatea in drepturi si nediscriminarea, sau altele. Pentru ca Legea Curtii Constitutionale, in art 31 alin 2, ii ofera Curtii posibilitatea sa se pronunte si asupra constitutionalitatii altor prevederi din actul atacat, de care, in mod necesar si evident, nu pot fi disociate de prevederile mentionate in sesizare.
Si acest lucru se aplica si sesizarilor facute de Avocatul poporului (art 32 si 33 din legea CC).  Or, nimic nu poate fi disociat de suprematia prevederilor constitutionale. In concluzie, in opinia mea, Curtea Constitutionala are practic mana libera sa analizeze orice aspect din Codul insolventei”, scrie Renate Weber, pe Facebook.