Premierul Victor Ponta participă miercuri la reuniunea Consiliului European, dedicată energiei şi combaterii evaziunii fiscale.

Potrivit Biroului de presă al Guvernului, pe agenda vizitei premierului la Bruxelles figurează şi o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La finalul lucrărilor Consiliului European şeful Guvernului va susţine o conferinţă de presă.

Mandatul premierului include subiecte vizând alinierea politicii României privind energiile regenerabile la media europeană, implicit „costuri acceptabile”, interconectarea energetică regională şi protecţia consumatorului vulnerabil.

„Avem câteva obiective: primul este de a integra România şi de a alinia politica României în domeniul energiilor regenerabile la media europeană şi aici decizia noastră este de a susţine în continuare energia verde, însă păstrând un echilibru, cu sustenabilitate economică. Mai pe româneşte – vrem energie regenerabilă, dar vrem să ţinem costurile pentru industrie şi pentru populaţie în limitele acceptabile, pentru că altfel degeaba avem energie verde, dar nu are cine să o mai consume”, a explicat Victor Ponta marţi.

Şeful Guvernului a mai arătat că la Bruxelles se va discuta politica de protecţie a consumatorului vulnerabil, România fiind unul dintre principalii beneficiarii ai acesteia.

„România are o parte mai importantă a populaţiei cu venituri reduse, care are nevoie în continuare de politici, aşa cum de altfel am şi adoptat, de sprijinire a celor cu venituri foarte mici, unde creşterea preţului la energie este greu de suportat”, a spus el.

Un alt subiect vizează sursele neconvenţionale de energie, şi anume capacitatea de a exploata în viitor surse de gaze şi de petrol care să asigure independenţa energetică a ţării pe termen mediu şi lung.

„Acum avem producţie importantă internă, însă aceasta, pe măsură ce trece timpul, se va reduce şi atunci avem nevoie de gaze, ca să importăm cât mai puţin”, a adăugat premierul.

El s-a referit şi la politica României de interconectare regională, şi anume la conexiunea cu Republica Moldova şi cu alte state din jur.

„România este deja şi poate fi în anii următori un producător important de energie, dar dacă o producem şi n-avem cum să o transportăm mai departe, degeaba o producem şi aici e nevoie de investiţii. Nabucco e unul dintre proiecte, celălalt proiect este cu cablul de transport din Marea Neagră spre Turcia. Sunt câteva proiecte de care avem absolută nevoie, pentru că altfel o să producem energie şi n-o să avem ce să facem cu ea”, a susţinut Ponta.