Senatorii au adoptat marţi, cu 92 de voturi “pentru”, 29 “împotrivă” şi o abţinere, un proiect de lege privind referendumul care prevede că un astfel de scrutin să fie validat dacă participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, faţă de 50% cât este acum prevăzut în actul normativ.

“Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din persoanele înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, prevede proiectul.

Potrivit sursei citate, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe cu “Da” sau “Nu” asupra problemelor supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate.

Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut în cadrul dezbaterilor, din partea Grupului PDL, retrimiterea la comisie, însă propunerea a fost respinsă cu 94 de voturi “împotrivă” şi 27 “pentru”.

“Câţi cetăţeni suntem în România? Cum să punem un prag când nu ştim câţi suntem? Nu trebuie să punem niciun prag. Votul este un drept şi nu o obligaţie”, a afirmat senatorul PC Cristiana Anghel, care a precizat însă că vorbeşte în nume personal.

Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii Bogdan Ciucă, Florin Iordache, Valeriu Zgonea şi Marian Neacşu (PSD) şi Eugen Nicolicea Eugen (UNPR).

Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Autoritatea Electorală Permanentă susţine proiectul în forma propusă de iniţiatori.