Din 19 ianuarie, şoferii îşi vor schimba permisele de conducere auto după noi reguli, impuse de Uniunea Europeană, iar conducătorii auto trebuie să treacă şi prin analizele medicale pentru a-şi preschimba documente. De asemenea, candidaţii la obţinerea permisului de conducere a mopedelor vor trebui să susţină şi un test teoretic.

Vineri a fost ultima zi în care şoferii şi-au mai putut preschimba permisele după vechiul cod rutier, din data de 19 ianuarie intrând în vigoare noile reguli de eliberare a permiselor, care presupun, între altele, şi efectuarea unor examene medicale. De altfel, în ultima lună numai în Bucureşti au fost eliberate 40.000 de permise noi de conducere, cele mai multe solicitări venind din partea persoanelor de vârsta a treia şi a şoferilor profesionişti.

Pentru a conduce motorete, în Uniunea Europeană nu era necesar un permis.

Prin urmare, s-a introdus o nouă categorie de permis armonizată, AM, care poate fi obţinută după trecerea unui test teoretic obligatoriu.

Pentru categoria A2, vârsta minimă este stabilită la 18 ani. Dacă un stat membru stabileşte vârsta minimă pentru categoria A1 la 17 sau 18 ani, vârsta minimă pentru categoria A2 va fi de 19 şi 20 de ani, deoarece între vârsta minimă pentru categoria A1 şi vârsta minimă pentru categoria A2 trebuie să fie doi ani.

Dacă solicitantul a dobândit o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A1, el trebuie să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare.Pentru categoria A:

– pentru accesul treptat, solicitantul trebuie să fi obţinut o experienţă de doi ani pe o motocicletă din categoria A2 şi să treacă doar un test de verificare a aptitudinilor şi comportamentului sau să absolve un curs de formare. Dacă aceste două condiţii sunt îndeplinite, el va avea dreptul să conducă vehicule din categoria A de la vârsta de 20 de ani (sau eventual 21 sau 22, în funcţie de vârsta minimă pentru A2).

– pentru accesul direct, limita privind vârsta minimă a fost ridicată de la 21 de ani (cum era anterior) la 24 de ani.