LONDRA – În Marea Britanie, în contextul unei economii muribunde ce se luptă pentru a preveni o întoarcere a recesiunii, pe 24 aprilie a fost extins şi refăcut un program de credite susţinut de guvern în speranţa unei liberalizări a împrumuturilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii dependente de credite, scrie Stephen Castle în New York Times.

Mervyn A. King, guvernator al Băncii Angliei, a declarat că acest program va proteja companiile împotriva creşterilor ratelor de finanţare de pe piaţă.

Iniţiativa, anunţată cu o zi înainte ca cifrele oficiale să arate dacă Marea Britanie a reuşit să evite o a treia recesiune pe o perioadă de cinci ani, demonstrează faptul că există temeri privind dificultatea încasărilor cu care se confruntă companiile britanice de la începutul crizei financiare.

Implementat anul trecut, programul numit Schema Finanţării pentru Credite (Funding for Lending Scheme) le permite băncilor britanice care extend creditele să se împrumute de la Banca Angliei la o rată a dobânzii anuală minimală de 0,25%.

Conform planului anunţat pe 24 aprilie, programul va fi extins pe o perioadă de un an, până în luna ianuarie a anului 2015. El se va concentra mai mult pe afacerile mici, iar băncile participante vor putea să crediteze furnizori de credite alternativi, precum corporaţiile de leasing financiar şi de intermediere ce ajută firmele mici să strângă bani, dar şi companiile care oferă credite ipotecare.

De când a început acest program în luna august a anului trecut, rezultatele sale au fost mixte, iar Banca Angliei susţine că o îmbunătăţire a condiţiilor pentru credite a fost mai puţin vizibilă în cazul afacerilor mai mici, faţă de avantajul obţinut de afacerile mari şi de gospodării.

Banca centrală a emis, luna trecută, un comunicat în care se menţiona că în al patrulea trimestru al anului trecut, 11 instituţii financiare au făcut retrageri bancare în valoare de 9,5 miliarde de lire sterline sau 14,5 miliarde de dolari în cadrul programului, ducând suma totală a retragerilor la 13,8 miliarde de lire sterline. Dar se menţionează, de asemenea, că sumele nete împrumutate de băncile aflate în program au scăzut cu 2,4 milarde de lire sterline sau 3,7 miliarde de dolari.

Aceste schimbări ar însemna că pentru fiecare liră sterlină acordată în plus la creditele companiilor mici şi mijlocii în restul anului 2013, finanţările pe care le pot atrage băncile cresc cu 10 lire sterline.

“Banca Angliei şi Trezoreria fac tot posibilul să rezolve problema,” spuse Robert Wood, economist şef al Băncii Berenberg din Londra. El adăugă că, pe lângă încurajarea micilor afaceri, programul ar putea să ajute şi piaţa imobiliară din Marea Britanie.

“Condiţiile rigide pentru credite au fost un factor cheie în descurajarea împrumuturilor pentru redresarea economiei,” scrise el într-un comentariu. “Această extensie a programului ar trebui să poată ajuta în această chestiune. Condiţiile oferite băncilor sunt acum cele mai generoase posibil.

Cu toate acestea, Dl. Wood menţionă că această mişcare nu este o soluţie magică a problemei financiare, atât din cauza situaţiei economice generale, cât şi din cauza presiunilor exercitate asupra băncilor de a-şi asigura rezervele de capital pentru a reduce riscurile apariţiei unor viitoare crize financiare.

“Firmele nu se împrumută şi nu fac investiţii din cauză că perspectivele pentru economie sunt slabe, valurile puternice de îngrijorare în zona euro privind micşorarea venitului pe gospodărie descurajând, în continuare, mediul afacerilor” scrise el. “Schema presupune ca băncile să vrea să acorde mai multe împrumuturi. Băncile se află sub marea presiune venind din cealaltă parte a Băncii Angliei care le cere să strângă mai mult capital.”

Mervyn A. King, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că extinderea programului este “valoroasă, oferindu-le băncilor o asigurare continuă împotriva riscului creşterii ratelor de finanţare.”

George Osborne, Ministrul britanic al Finanţelor, consideră că măsura va fi un mare pas înainte pentru intreprinderile mici şi mijlocii.

“Schema Finanţării pentru Credite a redus deja costurile pentru ipotecile imobiliare şi împrumuturile pentru afaceri,” declară el. “Această extindere inovatoare va face şi mai multe pentru intreprinderile mici şi mijlocii astfel încât ele îşi vor putea îndeplini rolul de a crea noi locuri de muncă.”

Dl. Osborne a fost dur criticat pe fondul îndoielilor pronunţate de Fondul Monetar Internaţional săptămâna trecută cu privire la ritmul strategiei de reducere a deficitului, iar Fitch a devenit a doua agenţie de rating a creditelor care i-a luat Marii Britanii calificativul A, obţinut de 3 ori anterior.

Chris Leslie, purtător de cuvânt al Trezoreriei din partea Partidului Laburist a salutat iniţiativa anunţată pe 24 aprilie, dar a menţionat că nu îşi va atinge scopul.

“În ciuda schemelor – de la eşecul proiectului Merlin care intenţiona să faciliteze creditele la actuala Finanţare pentru Credite – împrumuturile nete pentru intreprinderi au eşuat lună după lună, sub această guvernare,” declară el. “Partidul Laburist a solicitat reformarea acestei scheme anul trecut, drept urmare aceste schimbări întârziate sunt binevenite. Dar cum împrumuturile nete acordate intreprinderilor au scăzut cu 4,8 miliarde de lire sterline în ultimele trei luni, măsurile num erg suficient de departe.”