Agricultura rămâne o prioritate pentru Uniunea Social Liberală, iar faptul că două programe consecutive ale USL au pus în centru acest domeniu, dar şi pe cel energetic, dovedeşte că sunt îndeplinite alte două obiective – creşterea economică şi crearea locurilor de muncă, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

“Cred că faptul că a fost o prioritate agricultura s-a văzut în 2012, când am beneficiat de o alocare suplimentară bugetară absolut necesară în acel moment pentru agricultura României în anul 2012. Vedem îmbunătăţirea ratei de absorbţie, de exemplu, pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – dacă în mai 2012 era la 37%, astăzi a crescut cu 20 de procente, deci peste 57%”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

În opinia sa, “aceste lucruri subliniază atenţia pe care o acordăm acelor sectoare pe care le considerăm prioritare, sigur, fără a neglija celelalte sectoare importante ale economiei româneşti”.

Potrivit acestuia, zece milioane de hectare sunt cultivate. “Avem în România 11 milioane de hectare de teren arabil, din care 10 milioane s-au cerut în acest an pentru a fi plătite, deci 10 milioane dintre ele au fost cultivate. Din calculele pe care le avem, mai puţin de 500.000 de hectare nu sunt lucrate. Restul sigur că 500.000 sunt undeva în zona celor care sunt sub limita permisă de lege şi nu cer ajutor de la APIA. Dar statistica arată că sunt doar 500.000 de hectare care nu sunt lucrate”, a menţionat ministrul Agriculturii.

La rândul lui, premierul Victor Ponta a arătat că agricultura este una dintre priorităţile actualului Guvern, iar “investiţiile şi subvenţiile acordate din timp în momente foarte grele îşi arată roadele”.

“Ne-a ajutat şi Dumnezeu, ne-a ajutat şi buna organizare a Guvernului şi a Ministerului Agriculturii. Cred că investiţiile şi subvenţiile acordate din timp în momente foarte grele îşi arată roadele. Şi mă uit cu mare plăcere cum, practic, cam toată România este cultivată în acest moment şi asta pentru că s-au dat subvenţii la timp.”, a spus Victor Ponta.

 “Ne-a dat şi o veste bună domnul Constantin, am primit de la Comisia Europeană, ni s-au rambursat 514 milioane de euro pe care îi folosim pentru a plăti beneficiarii la programele din fonduri de coeziune”, a adăugat premierul.

 

Citeşte şi…

Daniel Constantin, după vizita în Turcia: „Am obţinut reluarea tranzitului cu carcasa de ovine, de la 1 mai”

Interviu Daniel Constantin: Vom investi masiv în zootehnie, colectare şi ferme familiale 

Daniel Constantin: Tinerii fermieri vor primi mai mulţi bani pentru instalarea la ţară şi la plata pe hectar 

Ministrul Agriculturii acordă sprijin fermelor familiale: „Avem obligaţia să le oferim şansa de a creşte”