Secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit miercuri pe Farid Abdinbayov, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România, pentru înmânarea copiilor scrisorilor de acreditare, prilej cu care oficialul român a punctat că este absolut necesară stimularea cooperării în domeniul economic dintre cele două ţări.

Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi oficiali au discutat o serie de teme de pe agenda relaţiilor bilaterale, circumscrise Declaraţiei de Parteneriat Strategic între România şi Republica Azerbaidjan, cu accent pe continuarea dialogului politic la nivel înalt, extinderea contactelor pe linie guvernamentală şi impulsionarea colaborării economice, energetice şi în alte domenii.

Bogdan Aurescu a arătat că este „absolut necesară” stimularea cooperării în domeniul economic, inclusiv prin organizarea unor forumuri de afaceri şi a unor misiuni economice, precum şi a unei noi sesiuni a Comisiei Mixte Economice, cât mai curând.

Totodată, el a evidenţiat oportunităţile pe care le creează dezvoltarea coridorului de transport de mărfuri între Marea Neagră şi Marea Caspică, cu utilizarea avantajelor pe care le prezintă portul Constanţa şi coridorul dunărean pentru asigurarea accesului pe pieţele din Europa.

„Ambasadorul azer a fost de acord cu demnitarul român că vizita recentă a prim-ministrului Victor Ponta la Baku (27 iunie 2013) a relevat încă o dată nivelul excelent al dialogului politic româno-azer şi interesul ambelor părţi pentru aprofundarea cooperării economice, prin implementarea unor proiecte de substanţă, inclusiv cu atragerea de investiţii azere în România şi dezvoltarea proiectului AGRI. De asemenea, a arătat că, pentru Azerbaidjan, România este un partener principal al ţării sale în UE şi NATO”, se arată în comunicatul MAE.