Mai bine de jumătate dintre români nu sunt mulţumiţi de actualele condiţii salariale de pe piaţă locală a muncii, în contextul în care susţin cu tărie că angajatorii nu îi remunerează conform potenţialului lor. Astfel, 55% dintre respondenţii unui studiu realizat de site-ul de recrutare BestJobs.ro consideră că sunt subapreciati la locul de muncă, din punct de vedere salarial.

Pe piaţă muncii există o discrepanţa între salariul oferit de angajator şi nivelul spre care tind candidaţii, cei mai mulţi dintre aceştia fiind de părere că merită mult mai mult decât primesc la final de luna. Totuşi, majoritatea respondenţilor au argumente ferme pentru a explică situaţia actuală.

Dacă 55% dintre candidaţi consideră că piaţă muncii din România, la nivel general, nu îi răsplăteşte pe măsură, 21% susţin că au acceptat un salariu mic din cauza că aveau nevoie urgenţă de un job şi nu îşi permiteau să aştepte până găseau un loc de muncă perfect. Alţi 11% cred doar că nu au ştiut să negocieze cu angajatorul atunci când au semnat contractul de muncă, în timp ce 13% dintre români se declara mulţumiţi de banii pe care îi primesc la locul de muncă.

Întrebaţi care este nivelul salarial cuvenit, majoritatea românilor, adică 36%, au răspuns că li se pare corect să primească între 2.500 şi 3.500 de lei, în timp ce alţi 35% ar vrea între 1.500 şi 2.500 de lei pe luna. În ceea ce priveşte extremele salariale, 10% dintre români consideră că merită în jur de 1.000 de lei pe luna, însă 20% dintre respondenţi nici nu stau de vorba cu angajatorul dacă li se oferă sub 3.500 de lei.

Realitatea, însă, este diferită atunci când vorbim de actualul nivel salarial din România. Astfel, 41% dintre participanţii la sondaj au mărturisit că salariul lor se situează la aproximativ 1.000 de lei, deşi ar merită între 2.500 şi 3.500 de lei. Alţi 33% dintre români susţin că primesc lunar între 1.500 şi 2.500 de lei, în timp ce doar 12% au un salariu de peste 3.500 de lei.