Guvernul ia în calcul eliminarea excepţiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care există „în scenariul de bază” pentru bugetul pe anul viitor între venituri şi cheltuieli, şi o nouă modalitate de calculare a accizelor, potrivit ministrului Bugetului, Liviu Voinea.

„Scenariul de bază nu cuprinde în acest moment o creştere de taxe care afectează salariul de bază. Dar în scenariul de bază există un gol între venituri şi cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate măsuri, dar preferăm măsuri de natura eliminării excepţiilor care sunt în codul fiscal. Sunt mulţi care sunt exceptaţi”, a declarat Voinea.

Voinea a anunţat, totodată, că Guvernul intenţionează să renunţe anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, fără a preciza însă care va fi noua modalitate de calcul.

Ministrul a fost întrebat dacă susţine introducerea „taxei Fenechiu”, fostul ministru al Transporturilor propunând suplimentarea cu 10 eurocenţi la litru a accizei pentru combustibil, pentru finanţarea construcţiei de autostrăzi.

„Rămâne de văzut. Ce nu mi se pare mie în regulă la accize este altceva: şi anume această determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie”, a spus el.

Ministrul a evitat însă să răspundă la întrebarea dacă preţul benzinei va creşte ca urmare a noii metode de calcul.

„Vom vedea. Dumneavoastră găsiţi o motivaţie logică pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivaţie câtă vreme era clar că se depreciază permanent cursul de schimb. Şi atunci aveai cumva o certitudine că prin raportarea unui curs mai mare vei avea încasări. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifică”, a spus el.

Oficialul susţine că guvernul nu are în calcul, pentru anul viitor, taxe pentru persoanele fără venituri aflate în întreţinere.

Guvernul a convenit cu FMI o rectificare bugetară pe minus cu 3 miliarde de lei faţă de veniturile estimate pe 2013, negociind o creştere a deficitului pentru anul în curs de la 2,3 la 2,5%. Rectificarea urmează să fie adoptată în şedinţa de guvern de miercuri.

Potrivit lui Voinea, bugetarii care au dat statul în judecată după tăierea salariilor cu 25% sau a primelor acordate între 2005 şi 2009 de Guvern au câştigat în instanţă recuperarea unor drepturi în valoare totală de 8 miliarde de lei. Acestea vor fi plătite eşalonat, timp de 5 ani, 2014, 2015 şi 2016 fiind anii cu cea mai mare presiune bugetară în acest sens.

„Anul acesta sunt 800 de milioane, anul viitor sunt 2 miliarde de lei de plătit. În total sunt 8 miliarde”, a explicat ministrul delegat pentru Buget.