Cetăţenii români care călătoresc în statele europene fac acest lucru pentru a munci sau pentru a se instrui, nu pentru a profita de ajutoarele sociale, a declarat Victor Ponta, într-un interviu publicat marţi de ziarul britanic “The Times”.

“Cei mai mulţi oameni nu au de gând să meargă în Marea Britanie, Germania sau Franţa pentru ajutoarele sociale; ei vor să meargă pentru educaţie, pentru schimburi culturale, pentru locuri de muncă bine plătite. Este doar o prejudecată să se creadă că românii vor merge în Marea Britanie pentru ajutoare sociale”, explică şeful Executivului.

Totodată, el susţine că ostilitatea arătată imigranţilor români este o consecinţă “logică” a creşterii şomajului şi a tensiunilor sociale din statele afectate de recesiunea prelungită, dar şi a acţiunilor politicienilor, care caută vinovaţi în exterior pentru problemele interne ale statelor.

Întotdeauna, în istorie, când economia se confruntă cu probleme, apare această formă de protecţionism”, subliniază Victor Ponta. “De asemenea, din cauza campaniilor politice, este mult mai simplu să învinovăţeşti pe cineva din exterior decât să oferi soluţii.”, explicã premierul.

El susţine că România nu se opune înăspririi legislaţiei privind imigraţia, dar numai dacă aceasta se aplică tuturor statelor, fără ca românii să fie discriminaţi.

Victor Ponta evocă în interviu recentul sondaj realizat de către BBC ca dovadă a insistenţei Guvernului român că nu va exista un val de migraţie generat de ţara noastră. Sondajul arăta că numai 1% dintre românii intervievaţi îşi vor căuta de muncă în Marea Britanie în 2013 sau 2014.

El s-a arătat adeptul continuării procesului de integrare şi a afirmat că vede anul 2019 sau anul 2020 ca pe o “ţintă rezonabilă” pentru aderarea României la zona euro, după ce ţara îşi va fi reformat sectorul public.

Pe de altă parte, Ponta s-a arătat îngrijorat de amploarea luată de curentul eurosceptic, nu doar în Marea Britanie, ci şi în alte state membre ale Uniunii.

Recent, formaţiunea eurosceptică UK Independence Party  a obţinut un succes fără precedent la alegerile locale din Regatul Unit. Conservatorii britanici au pierdut 337 de locuri şi 10 consilii, din cele 35 de consilii locale care au organizat alegeri în Anglia şi Ţara Galilor.

Nigel Farage, liderul UKIP, a declarat că formaţiunea pe care o conduce va denunţa în continuare problema valului de imigranţi din România şi Bulgaria. De atlfel, Farage a comentat anterior rezultatele sondajului BBC evocat de Victor Ponta, afirmând că publicarea datelor respective, care infirmă zvonurile potrivit cărora Marea Britanie se va confrunta cu un val de imigranţi români şi bulgari, reprezintă o manipulare.

Recent, miniştrii de Interne din Germania, Austria, Marea Britanie şi Olanda au solicitat Uniunii Europene să înăsprească măsurile de combatere a fraudei cu ajutoare sociale. Cei patru au cerut preşedinţiei UE să se poată interzice accesul pe teritoriul unei ţări al cetăţenilor UE care au comis o astfel de infracţiune.

În prezent, dacă o persoană originară dintr-o ţară membră UE care comite o fraudă poate fi expulzată, “aceasta nu poate fi împiedicată să revină în ţara în care a comis frauda în ziua următoare”, au arătat miniştrii.

Textele trebuie reinterpretate “pentru a permite adoptarea unor sancţiuni eficiente împotriva celor care comit fraude şi persoanelor care abuzează de libertatea de a circula fără restricţii în statele UE. Sancţiunile despre care vom discuta vor include expulzări şi interdicţia de a intra în ţară pentru o perioadă adecvată”, solicită aceştia, precizând totodată că problema ar trebui discutată la următoarea reuniune a Consiliului European pentru Justiţie şi Afaceri Interne din luna iunie.

 

Citeşte şi…

David Cameron: Afluxul de imigranţi români şi bulgari va fi mult mai mic decât cel al polonezilor  

Ponta îndeamnă Marea Britanie să nu se teamă de o „invazie” de imigranţi români

MigrationWatch: Salariul minim din Marea Britanie ar putea atrage un număr mare de imigranţi români şi bulgari 

Raport Foreign Office: Potopul de imigranţi români şi bulgari, „puţin probabil”