Ucraina a aprobat, miercuri, proiectul de exploatare a gazelor de şist, în efortul de a-şi dobândi independenţa energetică faţă de Rusia.

Decizia Ucrainei vine în contextul în care Gazprom a avertizat Kievul să plătească o mai veche datorie de aproape un miliard de dolari.

Guvernul de la Kiev a aprobat proiectul acordului între compania ucraineană şi concernul american Chevron, cu privire la împărţirea producţiei de gaze de şist de la zăcământul Oleski, din vestul Ucrainei, ale căror rezerve prognozate se estimează la trei trilioane de metri cubi.

Chevron a câştigat licitaţia pentru exploatarea acestui zăcământ în luna mai. Premierul ucrainean, Nikolai Azarov, a declarat că, potrivit estimărilor, volumul producţiei ar putea ajunge la 8-10 miliarde de metri cubi pe an. Potrivit acestuia, Chevron, va investi în lucrările de prospecţiune 350 de milioane de dolari, investiţiile totale urmând să depăşească 10 miliardede dolari şi să creeze 10-15 mii de locuri de muncă.

Kievul intenţionează, de asemenea, să exploateze gazele de şist din regiunile de est ale ţării, licitaţia pentru care a fost câştigată de concernul anglo-olandez Royal Dutch Shell.

Nereuşind să obţină reducerea preţului la gazele ruseşti, Ucraina a diminuat importul acestora propunându-şi în final să renunţe definitiv la importul din Rusia.

Premierul Azarov a declarat că speră în repetarea succesului Statelor Unite în domeniul gazelor de şist şi ca în următorii 5-10 ani, prin dezvoltarea programelor în domeniul gazelor neconvenţionale, Ucraina să mărească producţia proprie la 30 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce i-ar permite să acopere întregul necesar intern, iar în viitor să exporte gaze naturale.

Tot miercuri, ministrul ucrainean al energiei, Eduard Stavytski a declarat că problema datoriei de aproape 900 de milioane de dolari faţă de Gazprom, pentru livrările de gaze în luna august ar putea fi rezolvată în următoarele două zile.

Marți, premierul Medvedev şi conducerea Gazpromului au avertizat că, în cazul neachitării acestor facturi, concernul rus ar putea trece la perceperea plăţii în avans, pentru gazele exportate în ţara vecină.