Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat mulţumit de faptul că USL a menţinut măsurile economice luate de Guvernul Boc, în 2010.

Într-un interviu acordat ziarului “Evenimentul Zilei”, Băsescu a arătat că ieşirea ţării din procedura de deficit excesiv este o reuşită, “o chestiune de demnitate naţională”.

“Boc şi-a asumat măsurile grele de austeritate, ceilalţi doi (n.r.: Mihai Răzvan Ungureanu, respectiv Victor Ponta) nu au deteriorat procesul. Gândiţi-vă numai cu ce angajamente s-a instalat Guvernul Ponta, în mai 2012. Dacă şi-ar propus să le implementeze imediat, ar fi fost un dezastru”, crede preşedintele care a subliniat că “artizanul reuşitei rămâne însă Boc, pentru că el a implementat măsurile de austeritate şi el a plătit costul politic”.

În ce priveşte Partidul Democrat Liberal, şeful statului crede că “partidul s-a cam pitit în tranşee, aşteptând vremuri mai bune”, iar acest lucru s-a observat “la alegerile parlamentare, când mulţi dintre marii lideri naţionali şi locali ai PDL au preferat să meargă pe aranjament sau să se dezică de propriul lor Guvern”.

Referindu-se la succesul ieşirii din procedura de deficit excesiv, Băsescu susţine că nu îşi asumă “aproape nimic”.

“Adevăraţii învingători, autorii acestui succes sunt românii, care au suportat măsurile care au dus la revenirea pe linia de plutire. (…) Eu românilor le mulţumesc”, a arătat el. Avantajele acestei reuşite sunt, potrivit preşedintelui, următoarele: “ţara se poate împrumuta de pe piaţa liberă cu dobânzi mai mici pentru propria dezvoltare, ceea ce înseamnă locuri de muncă, scăderea şomajului, salarii, contribuţii crescute la bugetul de stat”.

Întrebat de ce crede că austeritatea este în continuare o soluţie, Băsescu a răspuns că “orice încercare de a ieşi din dificultate pe seama creşterii fiscalităţii duce la eşec garantat”.

“Austeritatea”, a explicat el, “este un lucru foarte rău pentru oameni şi pentru economie, dar atunci când bugetul statului nu are bani suficienţi, nu-ţi rămâne altceva de făcut decât să reduci cheltuielile şi să realizezi un echilibru cu veniturile. Altfel îţi împingi ţara în încetare de plăţi, în faliment.”

Cu toate acestea, preşedintele crede că măsurile aplicate în Cipru sunt inacceptabile. În România, pe de altă parte, “s-au creat condiţii să reluăm o creştere economică durabilă, bazată pe investiţii care să creeze locuri de muncă şi o stimulare prudentă a consumului”.

Preşdintele susţine că sursele de finanţare a creşterii economice sunt : “banii europeni nerambursabili (…), banii alocaţi investiţiilor din bugetul de stat (…), investiţiile străine directe”.

În ce priveşte investiţiile străine, Băsescu arată că “problema noastră aici“ o reprezintă “birocraţia excesivă şi, uneori, corupţia”.