Preşedintele Traian Băsescu a declarat că plecarea lui Daniel Morar din fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu va afecta lupta cu crima organizată şi corupţia, dimpotrivă.

Într-un interviu publicat de “Evenimentul Zilei”, preşedintele arată că “acum este momentul ca statul  să se manifeste cu toată forţa, prin aplicarea unor strategii pozitive vizând acţiunea pe termen scurt, mediu şi lung în vederea asigurării dezvoltării durabile şi a creării de noi locuri de muncă.”

Preşedintele susţine că avem nevoie de “strategii în deplin acord cu resursele financiare pe care le avem”, adăugând că “avem disponibile aceste resurse pentru a face posibilă implementarea strategiilor guvernamentale”.

Întrebat la ce se referă, şeful statului a arătat că “nu ar trebui tratate superficial situaţiile de la Oltchim, Mechel, Poştă sau Institutul de Cercetări de la Ploieşti. Acolo sunt şi oameni, şi locuri de muncă, şi companii pentru care este necesară o acţiune imediată şi fermă a Guvernului”. Astfel, a continuat el, ar face „o a doua campanie, după cea din timpul lui Emil Boc, de reducere a numărului de taxe şi avize, care încă generează prea multă birocraţie şi corupţie“.

Preşedintele susţine că 1 ianuarie 2014 este o dată importantă pentru ţara noastră, în contextul în care “începe derularea bugetului 2014-2020, prin care ţării noastre i s-au alocat alte 40 de miliarde de euro, destinaţi dezvoltării infrastructurii, mediului, agriculturii etc.”

“Acest moment, 1 ianuarie 2014, ar trebui să ne găsească cu un portofoliu mare de proiecte pregătite pentru implementare, astfel încât să evităm întârzierile în absorbţia banilor europeni”, susţine Băsescu.

Întrebat care sunt cele mai importante obiective pe care România ar trebui să le atingă, preşedintele a răspuns că „primul obiectiv trebuie să fie consolidarea Justiţiei”, iar “cel de-al doilea ar fi dezvoltarea durabilă a ţării şi crearea de locuri de muncă, cel de-al treilea ar fi accelerarea proceselor de integrare în UE, dintre care intrarea în zona Schengen şi trecerea la moneda euro sunt de maximă importanţă, a patra prioritate ar fi atingerea obiectivelor Agendei 2020 a Uniunii Europene, prin care se fixează obiective pentru educaţie, cercetare, reducerea poluării şi, în sfârşit, a cincea prioritate este redobândirea independenţei energetice.“

În ce priveşte situaţia de la Direcţia Naţională Anticorupţie, după plecarea lui Daniel Morar, preşedintele Băsescu a arătat că nu există motive îngrijorare. “Nu am niciun motiv să cred că DNA sau DIICOT vor fi mai puţin eficiente decât până acum, în urma propunerilor care au fost deja înaintate la CSM”.

“Concluzia mea este că, în bătălia pe care Justiţia o dă împotriva corupţiei şi a crimei organizate, lucrurile vor merge pe un trend ascendent de consolidare şi creştere a eficienţei (…) Am ajuns la stadiul la care niciun corupt, niciun om implicat în crima organizată, nu poate dormi liniştit”, a subliniat şeful statului.

Întrebat ce obiective îşi propune să îndeplinească până la terminarea mandatului, Traian Băsescu a menţionat “revizuirea Constituţiei, în sensul de a avea Parlament unicameral şi maximum de 300 de parlamentari”, “reorganizarea administrativă a ţării, o lege a sănătăţii care să permită şi  accesul finanţării private a sistemului de sănătate şi, nu în ultimul rând, o nouă lege electorală”.

„Dincolo de cele înscrise în protocolul cu prim-ministrul Victor Ponta, mi-aş dori ca, la sfârşitul mandatului, naţiunea română să fie unită, mai coezivă şi să-şi susţină propriile obiective. Ne ajunge cât am fost împărţiţi între iliescieni şi anti-iliescieni, între băsişti şi anti-băsişti. Mi-aş dori mult ca, până la sfârşitul mandatului meu, să devenim toţi pro-România!“, a conchis preşedintele.