Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, eurodeputatul Tokes Laszlo a declarat vineri, într-o conferință de presă la Oradea, că încă nu a renunțat la speranța că președintele Klaus Iohannis ar putea deveni integratorul vieții politice românești și factorul înnoirii sociale.

El a spus că, la un sfert de secol de la evenimentele din 1989, în România ‘încă nu se poate vorbi nici despre libertate, nici despre ordine’.

‘Opinia publică este nemulțumită de rezultatele obținute în acest sfert de secol și că nu am putut să ne aliniem la Uniunea Europeană. În consecință, este nevoie de o nouă schimbare de regim, așa cum s-a petrecut și în Ungaria cu șase ani în urmă, în 2010, când Guvernul Orban a luat în mână cârma țării și a pornit reforma în adâncime a societății maghiare. Drept analogie, asta ar fi calea de urmat pentru democrația fragilă și ambiguă din România’, a afirmat Tokes, potrivit Agerpres.

La întrebarea pe cine vede în România capabil să facă o asemenea schimbare, Tokes a răspuns: ‘Ați atins punctul nevralgic al acestei probleme complexe. Acesta-i păcatul că nu se arată un astfel de politician care ar fi în stare să pornească și să stea în fruntea unei astfel de înnoiri sociale, politice. Pentru un scurt timp, Klaus Iohanis s-a arătat a fi o asemenea personalitate și încă nu am renunțat la această speranță că, într-un fel sau altul, Klaus Iohannis ar putea deveni integratorul politic al vieții politice românești. Și după cum vedem și cu ocazia crizei guvernamentale, când a demisionat premierul Victor Ponta, Klaus Iohannis a avut un astfel de rol, de catalizator în evenimentele din România”.

Eurodeputatul a criticat clasa politică românească, subliniind că în aceasta îi include și pe politicienii aparținând UDMR.

‘Și UDMR-ul aparține acestei clase politice judecate de vocea străzii și de opinia publică românească, UDMR care pozează ca și cum nu ar face parte din această clasă politică și nu își asumă răspunderea pentru ceea ce s-a petrecut în România în ultimii 26 de ani spunând că reprezintă o excepție între partide. După părerea mea, nu reprezintă nicidecum o excepție, cu toate păcatele clasei politice și a partidelor postcomuniste, un PSD maghiar din România’, a mai spus Tokes.