Curtea Constituţională va stabili limitele transferului de competenţe în materie de politică externă între preşedinte şi premier, după ce şeful statului a contestat la CCR Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, a declarat joi, vicepreşedinte PDL Alin Tişe.

„Preşedintele a sesizat existenţa, în opinia sa, a unui conflict de constituţionalitate între actul normativ al Parlamentului şi o decizie mai veche a Curţii Constituţionale, care s-a referit la competenţele preşedintelui în materie de politică externă. Şi, ca atare, este dreptul constituţional al preşedintelui să ceară CCR lămurirea acelor aspecte, în sensul că poate sau nu preşedintele să fie limitat în exercitarea atribuţiilor de politică externă printr-un act al Parlamentului, dacă actul Parlamentului poate să fie sau nu în contradicţie cu o decizie a Curţii Constituţionale sau dacă preşedintele în ceea ce priveşte delegarea de reprezentare poate sau nu conform legii pe care Parlamentul a emis-o. Ca atare, Curtea Constituţională va stabili exact şi va trasa aceste limite în materia delegării, respectiv a transferului de competenţe”, a precizat Alin Tişe.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis CCR, miercuri, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

Actul normativ readuce în discuţie conflictul juridic de natură constituţională dintre Guvern, prin primul-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, cu privire la reprezentarea României în forurile externe.

Legea a fost adoptată de Senat în vara anului 2012, iar la acel moment Curtea Constituţională s-a pronunţat, la sesizarea unui grup de senatori. Prin Decizia nr. 784 din 26 septembrie 2012, constatând că prevederile articolelor 3, 18 şi 19 că sunt neconstituţionale. Ulterior, pe 26 aprilie 2013, preşedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi.

În urma reexaminării legii, la data de 23 septembrie 2013, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat din nou legea, pe care, în data de 30 septembrie 2013, Parlamentul a retransmis-o preşedintelui României în vederea promulgării.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei referitor la această lege, şeful statului consideră că, prin reexaminarea legii, parlamentarii au păstrat soluţiile legislative constatate neconstituţionale prin Decizia CCR 784/2012. Traian Băsescu susţine că unele prevederi contravin Legii fundamentale în ceea ce priveşte dreptul preşedintelui României, în calitate de şef al statului şi conducător al politicii externe a statului român, de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci când consideră necesar, fără alte condiţionări din partea puterii legislative sau executive.