Pe 20 februarie, Vladimir Pekhtin, preşedintele Comisiei de Etică din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, şi fondatorul partidului de guvernământ Rusia Unită, a renunţat la mandatul său în urma unui scandal imobiliar de proporţii. Această situaţie a condus la o serie de demisii în rândul membrilor partidului de guvernământ. Demisiile au scos la suprafaţă vulnerabilitatea clasei politice în faţa acţiunilor de defăimare conduse de activiştii aflaţi în opoziţie; aceştia ameninţă să dea naştere unor conflicte în interiorul elitei conducătoare, între Rusia Unită şi forţele rivale, conform unei analize Oxford Analytica.

Impact

Este puţin probabil ca demisiile izolate din Duma de Stat să ameninţe în mod real stabilitatea regimului în perioada imediat următoare.

Cu toate acestea, din cauza lor se cer alegeri parlamentare anticipate şi nu este exclus ca ele să aibă loc.

Creşterea în popularitate a Frontului Popular poate alarma politicienii care au interese personale în Rusia Unită, printre care se numără şi Prim-ministrul Dmitry Medvedev.

Ce urmează

Se pare că se pregăteşte o remaniere a elitei. Conform direcţiei generale prezentate de Preşedintele Vladimir Putin în discursul său adresat Adunării Federale în luna decembrie, noile elite vor fi, probabil, la nivel formal, mai “naţionale” sau patriotice. Acest lucru este confirmat de legislaţia actuală care le interzice demnitarilor să deschidă conturi bancare în bănci străine sau să cumpere acţiuni în companii externe.

Analiză

Demisia lui Pekhtin a venit în urma unei anchete jurnalistice conduse de bine-cunoscutul blogger Aleksey Navalny, acesta oferind dovezi pentru existenţa unor proprietăţi nedeclarate ale lui Pekhtin, printre care se află un apartament luxos din Florida, S.U.A., estimat la o valoare de 2 milioane de dolari.

Actualul val de demisii nu putea avea loc fără permisiunea Kremlinului

Imediat după demisia lui Pekhtin a urmat cea a lui Anatoly Lomakin, un afacerist înstărit şi membru al Rusiei Unite. Retragerea lui a fost legată, se pare, de afacerile sale; Lomakin are o avere estimată la 1.2 miliarde de dolari. Aceasta a fost a patra demisie din luna octombrie a anului trecut şi a avut loc în contextul inţiativelor sprijinite de Kremlin de a limita deţinerea unor proprietăţi străine de către oficiali ai guvernului. Aceste măsuri au căpătat amploare ca urmare a aşa numitei legi Magnitsky, votată de Congresul american în luna decembrie.

Vulnerabilitate politică

Scandalul Pekhtin a demonstrat vulnerabilitatea elitei politice în faţa campaniilor publice împotriva corupţiei la nivel înalt. Deşi comentatorii au observat că oricum cariera politică a lui Pekhtin era deja în declin, cazul său indică foarte clar starea proastă în care se afla partidul de guvernământ. Sprijinul slab obţinut de Rusia Unită la ultimele alegeri parlamentare şi protestele ce au avut loc după aceea au convins regimul că este nevoie de o curăţare a imaginii partidului, care fusese poreclit partidul “escrocilor şi hoţilor” de către Navalny.

Putin – cota de popularitate în scădere

Nivelul de popularitate a lui Putin s-a redus cu 8 procente în perioada iunie 2012 – februarie 2013

Mai mult, scăderea încrederii publice a început să reducă sprijinul oferit lui Putin. Conform unui sondaj Levada făcut în februarie, doar 32% dintre respondenţi au declarat că ar vota cu Putin la momentul respectiv; cifra a scăzut cu 8 procente faţă de luna iunie a anului trecut, când procentul era de 40%.

Valul actual de demisii dezvăluie câteva semne de descreştere a popularităţii: reportaje despre oficiali publici şi politicieni corupţi din Duma sunt zilnic publicate. Chiar şi vieţile private ale membrilor partidului “patriotic” Rusia Unită – cum ar fi politicianul remarcabil Irina Yarovaya – sunt atent monitorizate în ultima vreme.

Corupţia adânc înrădăcinată

Problemele de corupţie în interioriul clasei politice sunt adânc înrădăcinate; corupţia a fost permisă în mod tacit multă vreme, în schimbul loialităţii. În plus, încercările de a scăpa Rusia Unită de interesele de afaceri, făcute înaintea ultimelor alegeri pentru Duma, nu au avut niciun rezultat vizibil. Un număr mare de deputaţi continuă să aibă legături strânse de afaceri. O analiză a biografiilor deputaţilor din Rusia Unită, aleşi în 2011, relevă faptul că mai mult de 30% din membrii Duma au fost fie directori, fie directori adjuncţi de companii înainte să fie aleşi în Parlament. Printre aceştia se numără Aleksandr Iltyakov, proprietarul unui uriaş imperiu având ca activitate procesarea de carne, el fiind principalul candidat din partea Rusia Unită în regiunea Kurgan.

Schimbări de coaliţie

Îndepărtarea acestor deputaţi din parlament ar fi o schimbare semnificativă în coaliţiile de interese aflate la putere. Până acum, autoritatea regimului a fost întărită de sprijinul puternic acordat de comunitatea din mediul afacerilor, iar acest sistem va fi greu de ignorat în viitor. Candidatul care e considerat pentru a-l înlocui pe Pekhtin este fostul director al Sevmash, o întreprindere cheie în industria apărării din Rusia. De asemenea, el e în strânsă legătură cu puternicul oligarh Sergey Chemezov.

Activităţile membrilor partidului de opoziţie Rusia Justă sunt atent monitorizate, precum şi cele ale partidului lui Vladimir Zhirinovsky, PDLR (Partidul Democrat Liberal din Rusia).

Scandalul Pekhtin ameninţă să decredibilizeze şi partidele politice de opoziţie din Rusia. Recentele scandaluri în care au fost implicaţi membri din Rusia Justă şi din PDLR pun sub semnul întrebării legitimitatea parlamentului naţional şi a instituţiilor politice, în general. Sondajele făcute de Centrul Levada arată că demisiile recente au scăzut încrederea populaţiei în parlament. În contextul unei polarizări politice crescute, aceste evenimente pot fi periculoase pentru stabilitatea politică a Rusiei pe termen lung.

Încotro se îndreaptă Rusia Unită?

Frontul Popular Rusesc ar putea fi gândit să înlocuiască Rusia Unită de la guvernare. Seria de scandaluri din ultimele luni constituie o ameninţare imediată la adresa partidului. Întemeierea Frontului Popular Rusesc de către Putin, înaintea ultimelor alegeri, a fost un semn că regimul ar fi dispus să înlocuiască Rusia Unită cu o altă mişcare politică. Voci din actualul parlament spun că membrii Frontului ar fi dispuşi să se folosească de situaţia actuală pentru a spori rolul partidului lor. Candidaţii care au fost propuşi pentru a înlocui deputaţii Duma sunt membri ai unor organizaţii asociate cu Frontul Popular.

Acest val de scandaluri vine pe fondul unei structurări a organizaţiei Frontului Popular. Congresul de inaugurare a Frontului va avea loc în cursul acestei luni, iar organizaţia va fi înregistrată ca mişcare civică.

Perspective

Întrebările fundamentale sunt ce formă va lua această naţionalizare a elitelor şi dacă această mişcare este, în fapt, o strategie judicioasă. Deocamdată, campania împotriva bunurilor externe ale deputaţilor din Duma de Stat nu s-a manifestat la nivel ministerial. Nici în politica regională nu s-a observat acest tip de campanii. Confruntarea elitelor la cele doua niveluri ale puterii executive ar aduce cu sine riscuri considerabile ce ar creşte anxietatea elitelor şi ar compromite stabilitatea politică.