Autostrăzile din România vor fi păzite 24 de ore din 24 de agenţi antrenaţi în săli de forţă şi care vor fi dotaţi cu arme şi muniţie letale. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) intenţionează să achiziţioneze servicii de pază pentru un total de 400 de km de autostrăzi, valoarea cumulată a investiţiei estimate fiind de aproximativ 25 de milioane de lei (5,5 milioane euro).

CNADNR va scoate la licitaţie contractele pentru asigurarea pazei pe cinci tronsoane de autostradă. Pentru fiecare tronson, acordul-cadru se va întinde pe doi ani, estimându-se că pentru fiecare segment de autostradă vor fi încheiate minimum două contracte.

Astfel că un calcul simplu arată că preţul estimativ pentru paza unui kilometru de autostradă este de aproape 13.600 de euro, sumă care poate scădea în urma licitaţiilor care vor fi organizate la începutul anului viitor.

Firmele care vor depune oferte vor trebui să facă dovada că dispun de săli de sport proprii sau închiriate pentru pregătirea fizică a agenţilor de securitate, dar şi de săli de curs pentru pregătirea profesională, inclusiv pentru cursul de calificare. În plus, vor face dovada că dispun de posibilităţi tehnice pentru executarea unor şedinţe de tragere cu armamentul din dotare.

Tronsoanele de autostrăzi la care se referă paza sunt: autostrada A2, tronsonul Lehliu-Cernavodă (106 km), autostrada A2, tronsonul Cernavodă-Constanţa (56 km) şi pe autostrada A4 Ovidiu-Agigea (21 km) și autostrada A1, Bucureşti-Piteşti, între km 10 şi km 120.

Pentru autostrada A2, secţiunea Bucureşti-Lehliu, între km 9 şi km 64, va fi încheiat un acord cadru, pe 24 de luni, cu o valoare estimată a contractelor de 3,7 milioane lei.

Şi pentru autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti (cei 52 de km inauguraţi) compania de autostrăzi vrea să achiziţoneze servicii de pază a patrimoniului prin patrulare şi posturi fixe. Valoarea estimată a contractului este de 3,09 milioane de lei. Firma care va asigura paza va fi selectată în urma unei licitaţii deschise, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.