Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat vineri dimineaţa, la intrarea în sediul Parchetului General că faptele de care este acuzată şefa DIICOT, Alina Bica, sunt foarte grave.

Sunt mulţumit de ofensiva procurorilor în lupta împotriva corupţiei. În acelaşi timp, sunt profund dezamăgit că sunt procurori care nu au înţeles statutul de magistrat şi rigorile acestuia, chiar şi atunci când sunt detaşaţi la alte instituţii. Faptele de care este acuzată doamna Bica sunt foarte grave, dar nu au fost săvârşite în exercitarea atribuţiilor de procuror ori de procuror şef al DIICOT, ci de secretar de stat la Ministerul Justiţiei şi membru în comisia de retrocedări„, a spus Niţu.

Întrebat de ce membrii secţiei pentru procurori din cadrul CSM au votat joi seara doar pentru arestarea la domiciliu în cazul Alinei Bica, Tiberiu Niţu a răspuns: „Nu am participat în acea secţie. Această atribuţie a fiecărei secţii din CSM nu este o imixtiune sau o preluare a activităţii unei instanţe. Este o procedură prevăzută de lege prin care fiecare secţie încuviinţează cu privire la magistraţi: percheziţie, arest şi alte măsuri procesuale. Atâta timp cât este o procedură prevăzută de lege, nu poate fi considerată o încălcare sau o imixtiune în activitatea unei instanţe. Nu ştiu nici ce s-a cerut de către DNA, ştiu doar ce au hotărât colegii de la secţia pentru procurori. Este o atribuţie prevăzută de lege, dumnealor pot evalua şi pot decide într-un sens sau altul”.

Nițu a precizat că va asigura conducerea DIICOT, împreună cu procurorul şef al acestei structuri de parchet, iar dacă Alina Bica nu îşi prezintă demisia, atunci ea poate fi revocată din funcţie.

Pentru început, conducerea DIICOT va fi asigurată de doamna procuror şef adjunct, împreună cu mine. Pentru că, potrivit legii, procurorul general conduce DIICOT şi DNA, prin intermediul procurorului şef, ceea ce înseamnă că putem exercita un act de conducere, pentru început, prin procurorul şef adjunct împreună cu mine (…) În situaţia în care nu vom fi în prezenţa unui act unilateral de voinţă din partea doamnei Bica, mă refer la demisie, voi analiza şi voi solicita, în calitate de conducător al Parchetului, aşa cum prevede legea, revocarea din funcţia de conducere şi există şi instituţia revocării din DIICOT„, a mai spus Niţu.

Procurorii DNA au dispus, joi seară, reţinerea şefului DIICOT, Alina Bica, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.