Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au realizat un studiu prin care arată că persoanele scunde sunt predispuse la paranoia şi nu au încredere în cei din jur, conform Time.

În cadrul studiului au participat 60 de femei, cu vârste de peste 18 ani şi cu episoade de gândire paranoică în ultima lună, dar fără a suferi de boli mintale severe.

Experimentul a constat în două călătorii vitruale cu metroul, plin cu 23 de călători proiectaţi pe calculator, 11 bărbaţi şi 12 femei. Pasagerii erau programaţi să se comporte normal, să interacţioneze între ei şi să reacţioneze dacă participanţii la studiu îi privesc cu atenţie.

Fiecare călătorie a durat şase minute. Fără ştirea subiecţilor, într-una dintre cele două călătorii, înălţimea lor a fost micşorată cu 25 de centimetri.

În urma interviurilor realizate după acest experiment, oamenii de ştiinţă au concluzionat că participantele la studiu au prezentat o amplificare a gândirii paranoice în timpul călătoriei în care au fost micşorate.

Micşorarea înălţimiii a avut o influenţă negativă asupra evaluării personale, a încrederii, ceea ce a condus la paranoia. Acest studiu demonstrează importanţa pe care statutul social o are în declanşarea gândirii paranoice, au conchis cercetătorii.

Ei anticipează rezultate şi mai concludente, atunci când vor relua testarea cu bărbaţi, deoarece aceştia dau înălţimii o mai mare importanţă socială.