La 60 de kilometri distanţă de Braşov, se întinde o pajişte mare, pe care cresc în fiecare an minunatele narcise. Puţine flori au un parfum atât de senzual şi pronunţat ca al narciselor. Natura şi-a desăvârşit creaţia în satul braşovean Vad, în Poiana Narciselor. Zona este arie protejată de interes naţional, iar culesul frumoaselor narcise este interzis prin lege. În fiecare an, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aici se organizează Festivalul Narciselor, un festival de etnologie şi folclor şi o mare sărbătoare a sătenilor.

Rezervaţia naturală Dumbrava Vadului, cunoscută cel mai adesea sub numele de Poiana Narciselor sau Poiana Vadului, cum îi spun localnicii, este singura rezervaţie naturală de profil din Europa, întinsă pe o suprafaţă de 400 de hectare.

O minunăţie a naturii am putea spune, un loc de o frumuseţe aparte, în care natura ne-a dăruit puritatea acestei flori gingaşe. Rezervaţia se află la marginea satului Vad, comuna Şercaia, judeţul Braşov. Dumbrava Vadului este situată în partea central-vestică a judeţului Braşov, la 3 kilometri spre sud-vest de satul Vad şi este străbătută de drumul comunal DC65 (şosea asfaltată). Drumul care duce spre Poiana Narciselor este DN1, de la Braşov către Făgăraş. Ajunşi în comuna Şercaia, de care aparţine satul Vad, se desprinde şoseaua către Râşnov-Predeal. Urmaţi acest drum până în satul Vad, iar de acolo pe un  drum local de 3 kilometri veţi ajunge la splendida rezervaţie naturală cu narcise.

Acest loc magnific acoperit cu pădure de stejar găzduieşte pe cele 400 de hectare ale sale poieni de flori care îţi iau privirea, narcise protejate prin lege. Narcise cât vezi cu ochii, lăsate să crească liber în toată splendoarea lor. Fiind rezervaţie naturală, însă, nu ai voie să le culegi.

Termenul de narcisă vine de la mitul frumosului tânăr Narcis din mitologia greacă, care s-ar fi îndrăgostit de chipul său. Legenda spune că floarea a apărut la moartea sa, chiar pe mormântul său.