Rusia vede în China cel mai probabil partener strategic pentru construcţia unui şantier naval ultraperformant în oraşul Bolşoi kamen (ţinutul Primorie – Extremul Orient rus), a anunţat marţi vicepremierul Dmitri Rogozin, citat de publicaţia electronică Vzgliad.

„Acum în faţa industriei noastre de construcţii de nave se pune problema alegerii unui partener strategic pentru acest efort. Dacă înainte ca opţiune invariabilă, fără alternativă, se lua în considerare atragerea unei companii sud-coreene, acum am decis să discutăm respectiva chestiune cu partea chineză, să vedem ce ne poate propune ea în această privinţă”, a afirmat Rogozin, conform agenţiei de presă Itar-Tass.

Vicepremierul rus a făcut aceste declaraţii marţi la finalul unei întâlniri a Comisiei ruso-chineze pentru pregătirea reuniunilor periodice ale şefilor de guvern din cele două ţări, ce s-a desfăşurat în provincia Heilongjiang (nord-estul Chinei), situată la graniţă cu Federaţia Rusă.

Potrivit lui Rogozin, companii ruseşti, ca Rosneft, Novatek, Gazprom au nevoie de nave pentru exploatarea hidrocarburilor din platoul continental şi transportul de gaze şi petrol, iar a cumpăra nave din străinătate, aşa cum a procedat Rusia înainte nu se mai poate, întrucât aceasta ar însemna „un exod al banilor în afară”.