Pachetul de soluţii pentru economie prezentat de PDL se rezumă, de fapt, la reciclarea propunerii mai vechi privind reducerea cotei unice, susţine europarlamentarul PSD Corina Creţu, în opinia căreia aplicarea acestei măsuri ar provoca falimentul României reale.

„Singura idee economică a fostei Alianţe <<Dreptate şi Adevăr>> a fost de a introduce <<cota unică de impozitare>> – 16%. Una din consecinţe e polarizarea socială şi economică fără egal pentru o ţară membră a UE. Am avut creştere economică fără dezvoltare şi fără reducerea sărăciei”, precizează Creţu pe blogul său personal.

Potrivit vicepreşedintelui PSD, o reducere a cotei unice de impozitare de la 16% la 12% ar împinge ţara noastră să urmeze scenariul Greciei, oferind ‘reţeta’ falimentului sigur pentru România reală.

„Din cel puţin două motive: scăderea cotei ar aduce un minus anual la buget de 6 miliarde de lei şi ne-ar trimite înapoi spre procedura de deficit bugetar excesiv, detonând, în acelaşi timp, o adevărată bombă socială; când cetăţenii ar fi chemaţi să plătească costurile acestei măsuri, bogaţii ar avea de unde (pentru că, între timp, s-au îmbogăţit şi mai tare), iar săracului sau românului din clasa de mijloc le-ar fi aplicată tradiţionala, deja, strângere de curea patentată de fosta putere. Concret, între doi cetăţeni – unul cu salariul de 1.000 de lei, iar celălalt cu salariul de 10.000 de lei – prin reducerea cotei de la 16% la 12% primul ar avea un beneficiu de 40 de lei, iar cel de-al doilea ar câştiga 400 de lei, adică de zece ori mai mult. Nu este corect, pentru că amândoi ar fi chemaţi să contribuie egal la plata datoriilor pe care le implică această măsură. Iar costurile sociale ar fi resimţite mult mai greu de către cel cu salariul mai mic”, explică europarlamentarul PSD.

Aceasta consideră că reducerea cotei unice ar însemna şi blocarea oricăror investiţii publice în infrastructură – toţi banii ar trebui daţi pentru susţinerea acestei măsuri – şi prestaţii sociale mai mici.

„Per total, ar însemna creşterea sărăciei, pentru că pensionarii, şomerii, beneficiarii de prestaţii sociale nu ar câştiga nimic de pe urma reducerii cotei. Această idee nu face, aşadar, decât să pună pe tavă favoruri celor bogaţi, forţându-i în acelaşi timp pe cei mai săraci dintre români să contribuie la plata luxului de a avea concetăţeni şi mai bogaţi”, scrie ea pe blog.