Guvernul român a decis marţi să reducă ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile, o decizie care potrivit experţilor riscă să afecteze o industrie în plină creştere care a atras investiţii de miliarde de euro, informează AFP.

Conform actului normativ adoptat marţi, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Premierul Victor Ponta a declarat că prin schema de ajutor adresată populaţiei se doreşte găsirea liniei de mijloc care să permită câştiguri pentru cei care investesc în energii regenerabile, dar şi dezvoltarea industriei. La rândul său, ministrul Energiei, Constantin Niţă, consideră că schema actuală de sprijinire a producătorilor de energii regenerabile este cea mai generoasă din toată Uniunea Europeană şi acest lucru are un impact negativ asupra gospodăriilor şi asupra consumatorilor industriali.

Însă, pentru preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), Ionel David, adoptarea acestui text ‘marchează sfârşitul unui vis frumos şi al unei industrii de vârf’, care după 2010 a atras investiţii de trei miliarde de euro.

În pofida reducerii ajutoarelor, Guvernul de la Bucureşti susţine că aceasta nu va afecta obiectivul ca în 2020, 24% din energia consumată să provină din energiile regenerabile. În paralel însă, Guvernul condus de Victor Ponta s-a declarat în favoarea explorării gazelor de şist, în pofida controverselor legate de metoda de extracţie a acestor gaze şi a opoziţiei comunităţilor locale.