Comisia Europeană va da undă verde miercuri Letoniei pentru a deveni de la începutul anului viitor cel de-al 18-lea stat din zona euro, au declarat oficiali UE pentru Reuters.

Letonia, care a trecut prin cele mai grele programe de austeritate după criza din 2008-2009 care i-a diminuat PIB-ul cu o cincime, îndeplineşte toate criteriile, va anunţa CE. „Decizia în cazul Letoniei este pozitivă”, a declarat un oficial al UE, sub protecţia anonimatului.

Responsabilii cu întocmirea politicilor economice speră că adoptarea euro de către Letonia va transmite un semnal puternic de încredere investitorilor, că în ciuda celor trei ani de criză ai datoriei suverane, zona euro va creşte, nu se va dezintegra.

Pentru a putea să adopte moneda unică, Letonia şi-a redus deficitul la sub 3% din PIB anul trecut, iar datoria sa publică este de 41% din PIB, mult sub limita UE de 60%, iar moneda sa a avut un curs fix faţă de euro încă de la aderarea la UE, în 2004.

Letonia a avut una dintre cele mai rapide creşteri din UE, cu un ritm anual de 5,1% şi unul trimestrial de 1,3% în ultimele trei luni din 2012, dar este încă una dintre cele mai sărace ţări din UE, împreună cu Bulgaria şi România. Oficialii letoni doresc intrarea ţării în euro, în special în condiţiile în care multe credite ipotecare sunt acordate în euro, datorită percepţiei că moneda unică este mai puţin riscantă pe termen lung.

Pe de altă parte, Letonia doreşte să-şi întărească legăturile cu Europa de Vest şi să fie mai puţin dependentă faţă de Rusia. Legăturile comerciale cu Rusia sunt încă foarte puternice, dar relaţiile dintre cele două ţări sunt uneori complicate. Moscova acuză frecvent Letonia de încălcarea drepturilor minorităţii vorbitoare de limbă rusă, în timp ce Riga doreşte ca Rusia să recunoască invazia sovietică din 1940 ca o ocupaţie.