Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a declarat vineri, după o întâlnire cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, că va propune Comisiei Europene să definească consumatorii vulnerabil la prețurile la energie şi gaze, astfel ca aceştia să primească fonduri europene la plata facturilor.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, în al doilea semestru din 2012, Bulgaria şi România aveau cele mai mici preţuri medii la electricitate dintre statele membre UE, de 9,6 euro pentru 100kWh şi, respectiv, 10,8 euro per 100 kWh, iar cele mai mari s-au regăsit în Danemarca (29,7 euro) şi Cipru (29,1 euro).

Raportat la puterea de cumpărare, cea mai ieftină energie electrică din UE este în Finalanda, Franţa, Luxemburg şi Suedia, iar cea mai scumpă în Cipru, Germania, Polonia, Portugalia şi Ungaria.

În ceea ce priveşte gazele, cele mai mici preţuri medii au fost înregistrate în România (2,7 euro per 100 kWh), Slovacia şi Estonia şi cele mai mari în Suedia, Danemarca şi Grecia.

Ajustate la puterea de cumpărare, cele mai mici preţuri la gaz sunt în Luxemburg, Marea Britanie, România, Franţa şi Irlanda şi cele mai ridicate în Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania şi Lituania.

Preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici din România a crescut de la 1 aprilie 2014 cu 2%.