Premierul Victor Ponta, preşedinte al Partidului Social Democrat, a declarat luni că nu mai vrea poliţişti care “să dea năvală în şcoli”, apreciind că forţa statului trebuie folosită în primul rând împotriva infractorilor, a celor care încalcă legea.

“Vreau să afirm, încă o dată, şi ca prim-ministru şi ca preşedinte al celui mai mare partid din România, susţin în totalitate acţiunile organelor statului privind aplicarea legii, însă forţa statului trebuie folosită conform Constituţiei, confirm procedurilor legale şi trebuie folosită în special împotriva infractorilor, a celor care încalcă legea. Zeci, sute de poliţişti, care dau năvală în şcoli…, nu este un stat democratic, un stat european şi sunt absolut convins că avem toate procedurile şi prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfăşoare în condiţii normale, fără desfăşurări de forţe, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri de dinainte de ’89 sau de vremurile regimului Morar – Macovei în care 20 de milioane de români sunt infractori şi trebuie cercetaţi şi abuzaţi de către o mână de indivizi, o gaşcă, ca să folosesc un termen prezidenţial, care evident doar prin forţă şi prin abuz pot să obţină ceva în ţară”, a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

Victor Ponta a dorit să-şi exprime solidaritatea faţă de acei profesori care muncesc cinstit în condiţii dificile.

“Aş vrea să exprim, în numele PSD, în primul rând felicitări pentru toţi elevii, părinţii, profesorii care şi-au făcut datoria, care au avut rezultate bune, pentru cei care n-au reuşit să treacă examenul de Bacalaureat evident urmează o perioadă de pregătire pentru o nouă sesiune în toamnă. Vreau să afirm încă o dată că orice fel de activitate ilegală de fraudare a Bacalaureatului, de a vinde subiecte, trebuie pedepsită cu maximă asprime şi, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt susţinute total, însă nu trebuie pentru un caz, două, cinci, zece câte sunt, să arunci anatema asupra tuturor profesorilor, a tuturor elevilor, părinţilor, majoritatea covârşitoare a acestora îşi fac datoria cinstit, învaţă corect, se pregătesc pentru o viaţă mai bună, să fie blamaţi în ansamblu”, a subliniat premierul.

El a arătat că Bacalaureatul nu mai trebuie să fie ca în anii 2010 – 2011 “un instrument al statului de terorizare a elevilor şi părinţilor, de dovedire a faptului că suntem o ţară întreagă de oameni răi şi nepregătiţi”.

“Bacalaureatul trebuie să fie, ca în toate ţările europene, un moment de apreciere a unei pregătiri şcolare şi de pregătire pentru etapa următoare”, a adăugat preşedintele PSD.

În context, premierul a precizat că nu îl consideră vinovat pe fostul purtător de cuvânt al Poliţiei, chiar dacă acesta a dat anumite date care s-au dovedit neadevărate.

“Cred în continuare că au fost nişte probleme de funcţionare. Dacă sunt în zona Parchetului doar CSM poate lua măsuri, dacă sunt în zona Ministerului de Interne, voi discuta cu ministrul şi vom vedea ce avem de luat ca decizii în zilele imediat următoare”, a mai spus el.

Întrebat dacă ministrul de Interne, Radu Stroe, trebuie să facă o informare, şeful Executivului a răspuns afirmativ.

“Sigur că da, dar şi domnia sa trebuie să afle de la cei din subordine exact cum s-au întâmplat lucrurile pentru că, din păcate, n-a fost foarte clar de la început. Însă, repet, vreau să văd poliţişti care combat oameni din crima organizată, contrabandişti, nu vreau să văd poliţişti care dau grămadă în şcoli sau în spitale. Asta nu se întâmplă într-o ţară europeană”, a completat premierul Ponta.

În ceea ce priveşte o posibilă responsabilitate a ministrului Radu Stroe pentru cele întâmplate, şeful Executivului a arătat că “ministrul Stroe este conducătorul MAI şi are atribuţii privind coordonarea instituţiilor din subordinea sa”.

“Responsabil are două valenţe în limba română în sensul că el este conducătorul Ministerului de Interne, nu că e vinovat de ceva, o să văd, o să discutăm lucrul ăsta şi o să încercăm pe viitor ca asemenea situaţii să nu se mai repete. (…) Şi domnia sa mi-a transmis informaţiile pe care le avea. Ulterior, lucrurile s-au schimbat. O să vedem ce n-a funcţionat bine. Eu vorbesc însă de un principiu şi acel principiu e foarte clar – forţa statului trebuie sprijinită şi trebuie aplicată, dar conform regulilor. Povestea asta că n-ai voie să spui niciodată nimic şi dacă aşa decide un procuror trebuie să stăm toţi drepţi… Eu vorbesc ca fost procuror. Nu, un procuror trebuie să decidă conform legii, dacă încalcă legea nu trebuie să stăm toţi drepţi”, a spus premierul.

El a subliniat că toată lumea trebuie să fie responsabilă în faţa cuiva.

“Procurorii nu răspund în faţa Guvernului şi e foarte bine lucrul ăsta, dar în faţa cuiva trebuie să răspundă şi ei că nu suntem Dumnezeu şi n-ai voie să spui nimic. În momentul în care pui sute de poliţişti să dea grămadă într-o şcoală, da, este treaba mea ca prim-ministru, totuşi şcoala este instituţie de învăţământ, care ţine de autoritatea locală şi de autoritatea centrală, şi, da, pacea socială este un lucru care ţine de Guvern şi de mine, n-are cine altcineva, nu vă aşteptaţi să se ocupe preşedintele ţării de aşa ceva, de problemele de zi cu zi răspunde primul-ministru. Prostia aia cu influenţarea Justiţiei e la fel ca şi cu lovitura de stat – vorbe goale, n-am influenţat şi nu mă interesează, nu ştiu ce e în dosar, nu mă interesează ce e în dosar, nu opreşte nimeni nicio anchetă. Dar forţele de ordine să nu-şi folosească excesiv forţa şi împotriva cui nu trebuie. Asta da, asta este în competenţa mea”, a subliniat preşedintele PSD.