Premierul Victor Ponta a declarat, marți, după ședința USL că PNL nu este de acord cu propunerea de a impozita salariile bugetare mai mari de 1.000 de euro pe lună.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul şedinţei USL că subiectul taxei de solidaritate de 10% a fost în discuţie şi urmează să mai fie analizat, precizând că le-a transmis partenerilor să nu vină la rectificarea bugetară cu solicitări de sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri.

„Scopul principal este următorul, pentru cei care au peste 1.000 de euro în zona bugetară, pot să participe cu o taxă de solidaritate la efortul comun pe care îl facem pentru tariful social la energie, pentru a da înapoi – noi să ştiţi, şi zilele astea tot dăm înapoi ceea ce a luat Guvernul Boc. Nu ne-am înţeles pe impactul bugetar, în sensul că avem nişte cifre diferite, eu de exemplu m-am gândit tot timpul că o asemenea taxă s-ar referi şi la toţi cei din autorităţi, agenţii, companii cu capital majoritar şi integral de stat, ori atunci sigur, sunt mult mai mulţi”, a declarat Ponta.

Premierul a precizat că în ceea ce priveşte valoarea care s-ar strânge dintr-o astfel de taxă sunt evaluări diferite.

Taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, dacă s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privată, şi pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirmă surse guvernamentale.

PNL se opune categoric oricărei supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate şi datorită ataşamentului său la principiul cotei unice şi mai ales pentru că unul din angajamentele majore ale USL, la care ţinem toţi în aceeaşi măsură, liberali sau social-democraţi, este acela că nu vor creşte taxele şi impozitele.