Premierul Victor Ponta şi-a exprimat convingerea, luni, la Chişinău, că în termen de două-trei săptămâni autorităţile din România şi Republica Moldova vor soluţiona litigiul legat de transmisiunea TVR în statul vecin.

„Cred că atunci când vorbim de relaţii atât de bune şi speciale între România şi Republica Moldova, nu putem avea niciun fel de litigiu. Aveam ceva legat de modul de emitere în Moldova a Televiziunii Române, împreună cu cei doi miniştri de Justiţie şi cu secretarul de stat Bogdan Aurescu, avem convingerea că într-un termen de două-trei săptămâni vom semna documentul care soluţionează acel litigiu apărut în urmă cu câţiva ani şi cred că o mai bună informare, comunicare, libertatea presei, posibilitatea de a avea cât mai mare acces la informaţii în ambele ţări este extrem de importantă”, a afirmat Victor Ponta.

Sistarea transmisiunii TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova în 2007 a provocat un adevărat scandal în mass-media şi clasa politică de la Chişinău, care au calificat decizia ca fiind una politică.

La 31 iulie 2007, CCA a decis, cu votul a cinci membri din nouă, să scoată la concurs reţeaua pe care era retransmis TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova, la cererea Ministerului Dezvoltării Informaţionale. Motivul invocat a fost că societatea nu-şi achita, din luna iunie, obligaţiile financiare faţă de Întreprinderea „Radiocomunicaţii”, care asigura partea tehnică a retransmisiei. La scurt timp, SRTv a declarat că partea moldovenească a fost informată despre identificarea unor surse de finanţare încă la începutul lunii iunie 2007, dar aceasta nu a condus la modificarea deciziei CCA. Ulterior, CCA a acordat licenţa pentru Reţeaua Nr. II postului de televiziune „2 Plus”, care fusese creat recent şi care s-a obligat să retransmită, în mare parte, programele TVR1. Ulterior însă, acesta a anunţat că nu încheie contract cu SRTv şi va retransmite „Antena International”.

Recent, fostul director al „2 Plus”, Răzvan Paveliu, a declarat că licenţa TVR a fost retrasă la indicaţia unui controversat om de afaceri, Vlad Plahotniuc, care de fapt şi controlează postul. Informaţiile au fost însă negate de acesta.

SRTv a atacat guvernul moldovean la CEDO, la 1 august 2008. Ministerul Justiţiei de la Chişinău a anunţat că SRTv a iniţiat în octombrie 2009 o procedură de reglementare amiabilă, pe care Ministerul Justiţiei a acceptat să o urmeze, în vederea revenirii TVR1 în spaţiul audiovizual al Republicii Moldova.