Guvernul României a adoptat astăzi o ordonanţă prin care indemnizaţiile lunare pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică din România se majorează, începând cu luna august din acest an, a anunțat miercuri premierul interimar Gabriel Oprea, într-o conferință de presă.

Concret, este vorba despre următoarele funcţii: Preşedintele României, prim-ministrul şi miniştrii, preşedinţii celor două Camere ale parlametului, directorii SRI, SIE, SPP, STS. În total sunt 48 de funcţii vizate de această ordonanţă”, a spus Oprea.

Aceasta a adăugat că, prin această creștere, s-a încercat ca echilibrul puterilor în stat să se reflecte inclusiv la nivelul de salarizare.

Până la finalul acestui an vom avea creşteri de salarii în tot sistemul public. există un proiect pregătit de Ministerul Muncii care în cel mai scurt timp va deveni lege, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect, în raport cu munca şi responsabilităţile sale. În al doilea rând, din raţiuni de transparenţă pentru că a nu exista nicio suspiciune în legătură cu adoptarea unor creşteri de indemnizaţii pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică din statul român îmi asum atât corectitudinea cât şi oportunitatea acestei măsuri. Consider că salarizarea din sistemul public nu este un act populist ci o exigenţă, în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară europeană să primească la finalul de lună aproximativ 1500 de euro. După cum ştiţi, ani de zile salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariile unor funcţionari de rang secund din alte instituţii. Mai mult, am avut foarte mulţi miniştri cu remuneraţii mai micăi decât subalternii lor. Această anomalie trebuie să ia sfârşit şi asta face ordonanţa de guvern adoptată. Noul nivel de salarizare ţine cont de reperul pe care îl reprezintă salarizarea în interiorul justiţiei şi anume remunerarea funcţiilor de preşedinte şi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, spus Oprea.

Premierul interimar a subliniat că, prin această ordonanță, cât şi prin legea privind creşterea salariilor unor funcţionari “vrem să atragem şi să păstrăm în sistem oameni competenţi”.

Şi pentru că vorbim despre competenţă, vreau să dau următorul exemplu: în justiţie, salariile sunt cu mult mai mari decât peste media din celelalte instituţii. Consider că modul bun în care funcţionează astăzi instituţiile din zona justiţiei se datorează şi inclusiv remuneraţiei pe care procurorii şi judecatorii o primesc. Nu văd de ce nu s-ar întâmpla şi în celelalte zone ale administraţiei publice. Mai precis, sunt convins că o creştere a salariilor va atrage competenţa, va genera o profesionalizare a actului administrativ şi implicit servicii publice mai bune şi mai eficiente pentru cetăţeni. De altfel, este firească şi posibilă o astfel de măsură de creştere a salariilor atâta timp cât ea este corelată cu creşterea economică înregistrată în acest an prin măsurile pe care le-a luat guvernul României”, a mai spus Oprea.