Oamenii de ştiinţă americani şi japonezi au inventat un procedeu ieftin şi uşor de a reprograma celule mature specializate recoltate de la şoareci, aducându-le în stadiul de celule embrionare nespecializate, putând fi astfel respecializate pentru a genera orice tip de ţesut, conform Reuters.

Reuşita deschide oportunitatea unor viitoare respecializări a celulelor umane. Aceste celule vor putea fi folosite pentru a regenera ţesuturi sau chiar organe bolnave folosind ADN-ul pacienţilor, iar astfel se va exclude pericolul de incompatibilitate.

„Dacă această metodă se va deveni funcţională şi în cazul oamenilor, vom fi martorii unei schimbări de paradigmă în medicină pentru că vor deveni disponibile numeroase noi forme de terapie, folosind propriul material genetic al pacienţilor — era medicinei personalizate bate la uşă”, a declarat titularul catedrei de medicină regenerativă de la University College London, Chris Mason.

Celulele stem sunt cărămizile bazale ale organismului, fiind capabile să se specializeze în toate tipurile de celulele care formează organismul, conform Reuters.