Europarlamentarul liberal, Norica Nicolai, aflată pe prima poziţie a listei PNL pentru alegerile din 25 mai, a declarat marţi, la Oradea, că Uniunea Europeană are o şansă majoră să creeze mai multă coeziune în materie de politică externă şi de securitate comună.

Ne împinge realitatea externă spre acest proiect. Şi dacă Uniunea Europeană va decide, într-un final, că e nevoie de o armată europeană, eu sunt primul care o susţin. Dar cert este că sunt chestiuni de compatibilităţi, de interoperabilitate, care mă preocupă”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Norica Nicolai, conform Agerpres.

Fost membru al comisiei de afaceri externe şi vicepreşedinte al subcomisiei de securitate şi apărare din Parlamentul European, precum şi membru al comisiei de egalitate de şanse, Norica Nicolai candidează pentru un al doilea mandat de eurodeputat.

Experienţa sa, prezentată pe scurt în conferinţă de presă, o determină pe Norica Nicolai să îşi continue activitatea în comisia de securitate, având cele mai multe rapoarte aprobate, trei, în cadrul activităţii pe politică externă, dintre toţi colegii liberali europeni.

Norica Nicolai a fost singurul europarlamentar nominalizat de Conferinţa mondială Cyber Security pentru două soluţii propuse, raportor pe domeniul egalităţii de şanse, în general pe violenţă, în zonele de conflict, raportor pe domeniul prezenţa femeilor fără documente în UE, utilizate în reţele de crimă organizată.

Am rămas neplăcut surprinsă când unii nu au înţeles conceptul de smart security şi eu am propus să începem să dezvoltăm în ţară tehnologie militară de vârf, pentru că ea există: România are un brevet pentru o dronă performantă, un avion fără pilot de supraveghere, care a luat o medalie la Geneva”, a afirmat eurodeputatul liberal.

Norica Nicolai a declarat că va dori, de asemenea, să activeze şi în comisia de muncă, deoarece, în mandatul ce urmează se va pune problema reanalizării pachetului cu privire la migraţie.

Mă interesează foarte mult care sunt garanţiile pentru cei care acced la un loc de muncă în afara teritoriului naţional. Avem o legislaţie, dar implementarea ei în toată Uniunea Europeană, din cauza unor interese, în special, politice ale unor state membre, este absolut deficitară şi avem în continuare chestiuni care ţin de discriminare”, a subliniat Norica Nicolai.