Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea a început, joi, pentru al doilea an consecutiv, acțiunile premergătoare repopulării cu șalău a complexului Razim-Sinoe, potrivit Agerpres.

Pentru acțiunea din acest an, asociațiile de pescari au capturat circa 210 exemplare de reproducători, peste trei ani, din fiecare cuib de icre embrionate de șalău urmând să rezulte până la 100 de pești de consum cu greutatea de circa 1,5 kilograme fiecare exemplar.

Un astfel de proiect este mai mult decât necesar nu doar pentru această zonă, ci pentru întreaga Deltă. Lucrăm acum la proiecte similare care se vor pune în practică în toate zonele Rezervației, Delta urmând să fie repopulată nu doar cu șalău, ci și cu știucă, somn, crap și alte specii cu valoare comercială mai mică, aceste specii fiind necesare pentru asigurarea hranei răpitorilor„, a declarat guvernatorul Rezervației, Lucian Simion.

ARBDD are asigurate în momentul de față fondurile necesare pentru achiziționarea a circa 2.000 de cuiburi embrionate de șalău, însă numărul cuiburilor care vor fi redate apei depinde de capacitatea de funcționare a stației de la Enisala a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDD).

În varianta realistă, sunt premise pentru a livra între 1.200 și 1.500 de cuiburi de icre embrionate de șalău„, a declarat, la rândul său, directorul INCDDD, Marian Tudor.

Anul trecut, potrivit conducerii de la acea vreme a ARBDD, în același complex au fost deversate circa 500 de cuiburi de icre embrionate de șalău.

Complexul lagunar Razim-Sinoe a devenit la începutul secolului trecut, prin conectarea cu brațul Sfântu Gheorghe al Dunării, cel mai mare rezervor de specii de pești de apă dulce al României, însă din cauza lipsei resurselor financiare necesare lucrărilor de decolmatare resursa piscicolă de aici se află în prezent în declin.