Relația Ucrainei cu Uniunea Europeană și viitorul UE au constituit principalele teme ale Forumului Europa-Ucraina, desfășurat luni și marți la Budapesta, la care a participat senatorul Mircea Geoană alături de alți politicieni, parlamentari și experți din mai multe state europene.

“Orice evoluție pozitivă în relația Uniunii Europene cu acest mare vecin al nostru, Ucraina, cel mai mare vecin al României și o țară extraordinar de importantă pentru echilibrul european și euroatlantic, este bună și pentru România. De aceea am simțit nevoia să aducem și vocea României în rândul țărilor din zona Vișegrad, care, în frunte cu Polonia sau cu Ungaria, militează de o manieră destul de organizată pentru accelerarea apropierii Europei de Ucraina și a Ucrainei de Europa, pentru că acest proces este unul reciproc avantajos”, afirmă Mircea Geoană, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Totodată, senatorul român a avut o întrevedere cu Janos Martonyi, ministrul ungar de Externe, cu care a discutat despre relațiile bilaterale româno-ungare, despre continuarea sprijinului ungar privind aderarea României la Spațiul Schengen și despre rolul Europei la nivel global și viitorul relației transatlantice.

Cei doi oficiali au subliniat că dezvoltarea și consolidarea cooperării regionale și bilaterale trebuie continuate.

Janos Martonyi a confirmat că Ungaria va continua să sprijine aderarea României la Spațiul Schengen. Cei doi au discutat și despre folosirea influenței Ungariei ca președinte al Grupului de la Vișegrad (Republica Cehă, Polonia, Ungaria și Slovacia) și al Inițiativei Central-Europene pentru a realiza proiecte de dezvoltare între cele două țări, în special în cadrul Strategiei Dunării’”, se arată în comunicat.

Totodată, Mircea Geoană și Janos Martonyi au discutat și despre o cooperare mai strânsă legată de pozițiile importante la nivel european și global ce vor fi discutate începând de anul viitor.

“România are o oportunitate strategică extrem de importantă. Președintele Obama și prim-ministrul Cameron vorbeau ieri despre acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite. Dacă în acest context vom ști să ne folosim poziția geografică cheie și vom deveni poarta de intrare a rutelor comerciale dinspre Asia spre Europa și apoi dincolo de Atlantic, așa-zisul Nou Drum al Mătăsii, vom reuși să aducem investiții mari și să realizăm noi locuri de muncă”, susține Mircea Geoană, potrivit comunicatului citat