Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat marți, după ședința CSM, că decizia de încetare a delegării unui procuror șef nu este o formă de sancțiune și că nu crede că șeful Ministerului Public, Tiberiu Nițu, știa când finalizează Lucian Papici dosarul referendumului.

Despre decizia CSM de apărare a reputației profesionale a procurorului Lucian Papici din DNA, Cazanciuc a precizat că a fost un vot pozitiv pe reputație și o solicitare a Inspecției Judiciare de verificări pe independența sistemului judiciar.

„Chiar premierul a recunoscut că acea declarație a fost mai mult sau mai puțin nepotrivită, așa că lucrurile sunt destul de clare aici. Urmează a fi clarificare sper în cadrul IJ și ulterior în plen chestiunile legate de independență „, a afirmat Cazanciuc.

Întrebat dacă procurorul general Tiberiu Nițu a procedat corect, ministrul Justiției a răspuns: „Nu a fost nimeni revocat, să utilizăm instituțiile așa cum sunt ele prevăzute de lege. Este atributul procurorului general de a înceta o delegare. Delegarea înseamnă exercitarea prin esență temporară a unei funcții de conducere. Deci când accepți o delegare într-o funcție de conducere este evident că este o formă temporară. Nu e o formă de sancțiune când încetezi delegarea. E absurd. Nu cred că domnul Nițu știa când finalizează domnul Papici dosarul referendumului. Fiecare și-a exercitat exact prerogativele legale”.

El a recunoscut că atunci când s-a propus problema prelungirii celor care erau în funcție la Secția I, procurorul general l-a întrebat dacă are sau nu propuneri de numiri definitive.

„Am spus că la acel moment nu am conturat o echipă pentru propuneri definitive, dar în momentul în care voi identifica doi procurori dispuși să accepte asemenea funcții și să facă echipă între ei îl voi informa. Acest lucru l-am și făcut „, a mai subliniat Cazanciuc.