Aflat într-o vizită scurtă la Bucureşti, Philipp Missfelder, preşedintele organizaţiei de tineret al CDU din Germania, a transmis câteva mesaje-cheie liderilor politici din România. Războiul declaraţiilor politicienilor români a readus în discuţie fragilitatea stabilităţii politice din România, iar partenerii de la Berlin atrag atenţia asupra riscurilor, trimiţând în capitală un emisar apropiat al cancelarului Merkel.

Pe fondul escaladării tensiunilor dintre poluri de putere din România, Philipp Missfelder a făcut apel la menţinerea stabilităţii politice.

Invitat la summitul Tinerilor Populari Europeni (YEPP), organizat la Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute, politicianul german Philipp Missfelder, considerat a fi urmaşul cancelarului Angela Merkel, a vorbit despre modul în care Berlinul priveşte evoluţia situaţiei politice din România.

Luptele de culise dintre facţiunile de putere de pe scena politică internă au atras atenţia asupra României, punând ţara din nou în vizorul liderilor europeni, cu precădere a celor germani. Ecourile disputelor publice dintre politicieni au răsunat până la Berlin, unde criza politică din vara anului 2012 a fost criticată dur, însă lucrurile păreau că se reîncadrează pe un făgaş normal după primirea călduroasă a premierului Ponta de către Angela Merkel, pe 10 iunie, în capitala Germaniei.

Caracterizat de prudenţa nemţească, preşedintele organizaţiei de tineret al CDU a ţinut să accentueze importanţa echilibrului în jocurile de putere din România, insistând că stabilitatea politică este un factor vital dezvoltării corecte a unui stat european.

„Stabilitatea politică din România este foarte importantă pentru toate statele membre din Uniunea Europeană. Sperăm că toate puterile politice din România vor înţelege acest lucru şi vor garanta stabilitatea politică”, a declarat Missfelder.

Potrivit politicianului german, mulţi europeni critică scena politică din România şi risipa de energie produsă de stările conflictuale, în detrimentul unei colaborări eficiente pentru dezvoltarea ţării. „În trecut, eu am votat în Bundestag, pentru integrarea României în Uniunea Europeană. Există multe critici atât în ţara mea, dar şi în alte state membre, legate de faptul că Bulgaria şi România au intrat în Uniunea Europeană într-o fază prematură. Eu sunt în continuare în favoarea ambelor ţări în UE, însă aş vrea să existe o procedură de monitorizare post-aderare. Din păcate, odată ce un stat aderă la Uniunea Europeană nu există nicio procedură obligatorie de monitorizare post-aderare”, consideră Philipp Missfelder.

Apropiatul cancelarului este de părere că o supervizare a evoluţiei politice din statelor membre nou-intrate în Uniunea Europeană sau care întâmpină dificultăţi în acest sens ar fi de bun augur. „Statele mai dezvoltate ale Europei ar trebuie să fie mai atente la evoluţia unor ţări precum România. Stabilitatea politică este un lucru foarte valoros în interiorul Uniunii Europene. Nu putem accepta niciun fel de tulburare. De aceea, observăm modul în care se dezvoltă politica internă din România şi credem că încă există şansele unei evoluţii pozitive a situaţiei de aici”, crede preşedintele tineretului creştin-democrat.

Germania insistă ca România să semneze tratatul de frontieră cu Republica Moldova, manifestându-şi poziţia categorică în acest sens, la numai câteva zile după declaraţia clară a preşedintelui Traian Băsescu, care anunţa că nu va face acest lucru. „România trebuie să îşi îndeplinească promisiunea făcută în noiembrie 2010, de a semna tratatul de frontieră cu Moldova”, transmite Cancelaria de la Berlin prin vocea lui Missfelder.

Philipp Missfelder consideră că pretextele Franţei nu sunt juste. „Nu sunt de acord cu poziţia franceză în chestiunea Schengen. Problema romilor este una europeană, pe care nu poţi să o transferi către trei-patru ţări ale UE. În plus, această chestiune nu poate face niciodată parte din negocierile pentru Schengen, deoarece nu există nicio legătură <<tehnică>>, între cele două”, a concluzionat politicianul german.