Votul din Camera Deputaților pe solicitarea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta se va reflecta în mod cert în viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), a declarat marți președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stanciu.

Întrebată dacă crede că votul în cazul Ponta va fi reflectat în viitorul raportul MCV, Stanciu a răspuns:

În mod cert. Comisia Europeană și noi știm foarte bine: aderarea României la UE în 2007 a fost acceptată de către statele membre ale UE printr-o serie de condiționalități care au fost impuse în primul rând și sistemului judiciar. Și el a făcut în ultimi ani (…) eforturi extraordinare pentru a demonstra, pentru a dovedi că am asistat și asistăm în continuare la o reformare a sistemului judiciar”.

Livia Stanciu a refuzat să comenteze votul dat marți de Camera Deputaților în cazul premierului Victor Ponta.

Pe de altă parte, întrebată dacă este posibil să se ia măsura controlului judiciar în cazul premierului, Stanciu a răspuns: „Orice cetățean al acestei țări și premierul este tot un cetățean al acestei țări. Știți foarte bine ce am spus că nimeni nu este mai presus de lege. Câtă vreme legea prevede și această măsură preventivă, este aplicabilă oricărui cetățean. În rest, rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să își fundamenteze măsura pe care o dispune pe probe, dacă există sau nu există astfel de probe în dosar”.

Deputaţii au respins, marţi, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese. S-au înregistrat 231 de voturi pentru respingerea urmăririi penale şi 120 împotrivă.

DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi împotrivă, 7 pentru şi o abţinere.