Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat presei joi, la Târgu Mureş, că dacă proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană va ajunge în Camera Deputaţilor Uniunea va vota împotrivă.

E clar, în momentul de faţă, că nu va trece acest proiect de lege. Va fi într-o poziţie foarte dificilă Guvernul pentru că dacă Parlamentul va spune ‘nu’, atunci înseamnă că Parlamentul, forul suprem de decizie, nu este de acord cu aceste puncte care sunt în lege. Deci va trebui rediscutat eventual dacă vor altă formulă sau să se spună clar, politic, cum era posibil şi acum 2-3 ani, cum au decis şi alte ţări, ‘nu suntem de acord cu tehnologia bazată pe cianură’. Se închidea subiectul şi ştia toată lumea. Dar aşa cum ţii un investitor 13 ani şi nu clarifici poziţia ta, investitorul va spune stai, domnule, eu de 13 ani aici am investit, am pregătit licenţa – că de aceea ai dat licenţă de exploatare, nu de explorare, s-a dat licenţă de exploatare în ’97-’98, atunci e clar că investitorul are unele interese. Eu cred că trebuie tranşat, dar cred că poziţia noastră e clară – noi, dacă ajunge în Camera Deputaţilor, vom vota împotriva acestei legi. Noi, UDMR-ul„, a afirmat Laszlo Borbely.

El a subliniat că va fi mai mult un vot de principiu pentru că nu poate fi un vot bazat pe date şi pe detalii „pentru că nu avem aceste detalii”.

Până când nu avem toate informaţiile privind eventualul aviz de mediu – şi aici chiar că sunt în cunoştinţă de cauză – nici nu putem decide. Deci e un vot de principiu de fapt (…) Când am fost ministru i-am închis într-o cameră mai multe zile, că au venit cu 2-3 variante, în laborator au fost diferite intenţii. Şi eu aş fi dorit dacă ar fi fost o variantă fezabilă, nu s-a putut demonstra că este. Din cele 2-3 variante prezentate mi-au spus specialiştii că există altă tehnologie (în afară de cianuri – n.r.) (…) Nu mi-am schimbat punctul de vedere. Atunci când am plecat de la Ministerul Mediului nu eram convins de investitor 100% că problemele de mediu sunt rezolvate şi de aceea nu am dat drumul la avizul de mediu, care era răspunderea mea„, a susţinut Laszlo Borbely.

Vicepreşedintele politic al UDMR consideră că în momentul de faţă guvernanţii „au legat căruţa în faţa cailor prin această propunere legislativă„, întrucât acest aspect putea fi rezolvat fie prin negocieri între cele două părţi, referitor la problemele economice, fie prin avizul de mediu care este responsabilitatea Ministerului Mediului.