Procurorul șef al DNA a declarat miercuri, într-un interviu pentru România Liberă, că niciun dosar instrumentat de procurorii anticorupție nu se bazează doar pe denunțuri sau pe interceptări

Niciun dosar făcut de DNA nu se bazează doar pe denunțuri sau pe interceptări. Ca regulă, nu există condamnări date pe un singur mijloc de probă. Nu există o regină a probelor în procedura penală românească. Nici măcar recunoașterea faptelor de către suspect nu îți ajunge pentru a obține o condamnare sau pentru a trimite pe cineva în judecată. Chiar și dacă persoana pe care o cercetezi recunoaște faptele trebuie să o coroborezi cu celelalte probe din dosar. Există dosare în care nu avem interceptări, de exemplu dosarele ANRP. Într-un dosar dacă avem interceptări, acele interceptări trebuie coroborate și cu alte probe”, a spus Kovesi.

Ea a adăugat că nicio persoană nu a fost arestată doar pe baza denunțurilor.

Am văzut în spațiul public foarte multe discuții despre denunțători, că vine un denunțător, face un denunț și gata noi arestăm persoane. Noi nu arestăm persoane doar pe baza unui denunț. Avem foarte multe denunțuri care nu au finalitate, nu îți permit să ajungi la o trimitere în judecată. Nu ai cum să dovedești fapta”, a mai spus șefa DNA.

Kovesi a subliniat că un denunț este serios și credibil în momentul în care fapta poate fi dovedită cu alte mijloace de probă.

Întrebată care sunt mijloacele prin care DNA poate demonstra că un denunț este serios, Laura Codruța Kovesi a răspuns: “Extrase de cont bancare, dacă persoana spune “am scos bani din bancă și am dat mită”, sau mărturiile altor persoane care pot confirma acest lucru. Sunt foarte multe situații în care mita se oferă și se deghizează sub forma unor contracte de publicitate sau de sponsorizare”.