Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că, prin consensul la care liderii partidelor parlamentare au ajuns cu privire la proiectul Codului fiscal, responsabilitatea implementării măsurilor prevăzute de actul normativ va fi una comună, indiferent cine va guverna România după alegerile din 2016.

Sunt de acord că a fost o înțelegere absolut necesară, pentru că, indiferent ce se va întâmpla anul viitor la alegeri sau înainte de alegeri, indiferent cine va guverna, responsabilitatea este comună pentru partidele parlamentare. De aceea, mă bucur că, până la urmă, discuțiile tehnice, cu mici nuanțe, au fost acceptate și cu toții ne-am asumat politic acest Cod fiscal. Sper ca săptămâna viitoare — marți, miercuri, joi cel târziu — în Camera Deputaților vom da un vot și va fi publicat în Monitorul Oficial după promulgare”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

El a amintit că, într-o primă fază, UDMR a susținut ideea reducerii TVA la 19%, însă, după discuțiile tehnice, a acceptat varianta micșorării în etape.

Am ținut cont, ca și săptămâna trecută la discuțiile tehnice, de câteva principii importante. Am spus că nu trebuie să depășim deficitul bugetar de 2% și că trebuie să urmărim o relaxare fiscală pentru a asigura o creștere economică continuă și o atractivitate pentru investitori. În același timp, relaxarea fiscală trebuie să fie în așa fel gândită încât fiecare cetățean să simtă, la sfârșitul lunii, că există într-adevăr posibilitatea de a mai rămâne cu niște bani în buzunar sau în contul bancar. De aceea, noi am propus inițial să ne întoarcem la 19% TVA, acolo de unde am plecat în 2010, pentru că și atunci am spus că este o măsură temporară creșterea la 24%, dar am ajuns la concluzia și am acceptat și noi — 20% TVA începând cu 1 ianuarie 2016 și 19% de la 1 ianuarie 2017, deci o reducere etapizată„, a explicat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a întărit, de asemenea, importanța încadrării într-un deficit bugetar de 2%.

Ca să ne încadrăm în deficitul bugetar, și trebuie să fim foarte prudenți mai ales în condițiile economice date și cu ce se întâmplă pe piața bursieră, am spus că acele măsuri pot fi amânate până în 2017 și spațiul fiscal să rămână pentru investiții, pentru a acoperi acele investiții absolut necesare în 2016 și în continuare și fără de care nu se poate discuta despre o creștere economică permanentă și continuă„, a subliniat liderul UDMR.