România susține ferm finalizarea cât mai rapidă a negocierilor și încheierea acordului privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții, a declarat, luni, președintele Klaus Iohannis, la Forumul „Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite — România”.

Dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce în egală măsură pentru Europa şi Statele Unite ale Americii, un puternic parteneriat transatlantic este cu atât mai necesar dacă avem în vedere provocările generate de o piaţă economică globală. Permiteţi-mi să subliniez în acest context importanţa securităţii energetice. Eliminarea barierelor comerciale în domeniul energetic este crucială pentru consolidarea domeniului energetic şi securitatea energetică a Europei. În lumina evenimentelor actuale din vecinătatea estică şi ţinând cont de precedente, energia a devenit o armă politică, iar urmărirea independenţei energetice cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor”, a spus Iohannis.

El a reiterat că securitatea energetică trebuie să ocupe în 2015 şi în viitor un loc esenţial în dialogul economic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

România poate deveni cea mai importantă destinaţie de investiţii în regiune pentru companiile americane în domeniul energiei, viaţa noastră fiind tot mai deschisă la expertiza şi investiţiile din SUA”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că există și alte domenii care țin de securitatea națională: educația și inovația în cercetare, iar performanţele inteligenţei româneşti sunt recunoscute la saloanele de profil şi la concursurile internaţionale de inventică.

Sunt realităţi care îndreptăţesc la optimism și care ne fac să căutăm soluții pentru a accede în topul economiilor europene şi mondiale. Este nevoie de mecanisme instituţionale viabile prin care capacitatea individuală de inovare să fie transpusă în domeniul comercial şi economic. Procesul de interacţiune accelerată a educaţiei cu mediul economic trebuie consolidat. Parteneriatul Strategic cu SUA are un potenţial care aşteaptă să fie fructificat şi pe această dimensiune prin dezvoltarea contactelor bilaterale directe la nivelul universităţilor şi al institutelor de cercetare din România şi SUA. Implicarea reprezentanţilor comunității de afaceri ar aduce cu siguranță o valoare adăugată și progrese mai importante în toate domeniile”, a mai spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a menționat că universitățile, organizațiile de cercetare, asociațiile se pot implica şi pot să joace un rol constructiv în cadrul viitoarelor proiecte şi dezbateri pe această temă.

Comunicarea apropiată – inclusiv în cadrul unor forumuri care să aducă împreună reprezentanții comunităților de afaceri, științifice şi academice din România şi SUA -, amplificarea networking-ului între partenerii români şi cei americani, o promovare mai bună a partenerilor români peste Ocean, cu implicarea şi a comunității române, bine integrată în economia, în mediul academic şi în cercetarea din SUA, reprezintă tot atâtea modalităţi de a consolida colaborarea noastră bilaterală în aceste domenii”, a mai spus seful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că perspectiva relaţiilor dintre Statele Unite și România nu a arătat niciodată “mai promiţătoare şi mai plină de speranţă”.

Este în puterea fiecăruia dintre noi să facem ca această perspectivă să devină realitate. Sunt deplin încrezător că, împreună cu partenerii americani, vom insufla o energie sporită acţiunilor comune astfel încât 2015, anul celei de-a 135-a aniversări a relaţiilor diplomatice dintre țările noastre, să devină un reper pentru excelenţă, sub raportul realizărilor acumulate în cadrul Parteneriatului Strategic”, a conchis Iohannis.