Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii nu şi-au creat o superimunitate prin modificările aduse Codului Penal, însă există această bănuială deoarece s-a lucrat peste noapte la modificarea legii, fără o dezbatere publică.

Părerea mea e că se putea porni de la definirea abuzului în serviciu, definirea conflictului de interese. Se putea corecta legea la care se referă ANI sau DNA când fac astfel de verificări. Optimal ar fi fost ca toată legislaţia românească să fie coerentă, ceea ce ce nu este. Şi atunci, cu atât mai mult trebuia să se ceară şi opinia unor entităţi care lucrează cu aceste chestiuni, să fie puse de acord toate legile unde apare noţiunea de funcţie publică şi funcţionar public şi atunci am fi făcut o treabă ca lumea. Şi nici nu ar fi existat aceste bănuieli că parlamentarii îşi creează o superimunitate, nu şi-o creat niciun fel de super imunitate. Este şi asta o altă abureală, venită ca şi reacţie la prima”, a afirmat Iohannis.

Întrebat dacă şi preşedintele ţării ar trebui scos din categoria funcţionarilor publici, Klaus Iohannis a răspuns afirmativ. Totodată, el a dezaprobat şi modul în care Parlamentul a discutat modificările la Codul Penal.

Modul în care s-a procedat este unul pompieristic. Nu aşa trebuie să lucreze un parlament. Dacă se discută teme importante, chiar dacă ideea le vine la ore târzii, ar trebui a doua zi nu să intre în plen şi să voteze, ci să repună pe discuţia publică aceste chestiuni. Nu cred că s-a procedat corect. Cred că în Cameră nu s-au luat hotărârile cele mai înţelepte pentru procedură şi din acest motiv au apărut aceste suspiciuni. Cred că majoritatea celor care au arătat cu degetul spre Cameră nici nu au citit în detaliu ce s-a discutat acolo, doar li s-a părut suspectă procedura. Şi mie la fel. Şi tuturor. Eu cred că aici conducerea Camerei trebuia să fie un pic pe fază”, a mai comentat prim-vicepreşedintele PNL.